Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Профилактика на спортните травми

Профилактика на спортните травми

Профилактика на спортните травми - изображение

Независимо от спорта, който се практикува е нужно да бъдат спазвани някои основни правила с цел профилактиката на спортни травми. При неспазването на тези правила се увеличава риска от нараняване, спортни травми и инциденти в спорта. Повечето от тези правила са много прости и напълно логични, но пренебрегването им е честа практика.

1. Концентрация и внимание
При тренировка спортиста трябва да е съсредоточен в спортните занимания и да мисли само за тях. Той трябва да е концентриран в своите действия и техника и не трябва да е ангажиран с разговори или други мисли.

2. Спазване на правилника за безопасност и правилата на играта
Всеки спорт е свързан с определени изисквания и правила за безопасна игра. Не трябва да се допуска умишлено груба игра или неспазването на правилата на безопасност. Това включва спазване на вътрешните правила за безопасност, като поддръжка при гимнастиката или партньор при фитнес заниманията.

3. Използване на само на изправни спортни съоръжения и уреди
Около 25% от спортните травми у нас са свързани с нарушения в стандартите за изграждане и експлоатация на спортните съоръжения. Профилактика на спортните травми изисква да не се използват спортни съоръжения с неравен терен, твърда писта, недобър лед, хлъзгав под, необезопасени трасета. Също така съоръженията трябва да отговарят на хигиенните изисквания за температура, влажност и осветеност. Уредите трябва да са здрави и безопасни, съобразени по размер и тежест с възрастта и квалификацията на спортуващите.

4. Използване на подходяща и здрава спортна екипировка
За предотвратяването на спортните травми е особено важно да се използват лични предпазни средства като каски и протектори, а също така да се носят удобни и не травмиращи обувки и екипи. Проучванията показват, че ако спортните обувките са износени те намаляват способността за поемане на натоварване с до 30%. Това е особено важно за бегачите, при които износените или неудобни обувки са предпоставка за развитието на стрес фрактури, тендинити и други микротравматични заболявания.

5. Добрата загрявка преди спортна дейност
Загряването преди спортна дейност е особено важно за първоначалното вработване на тялото на спортиста и подготовка на мускулатурата за последващото натоварване. Липсата или недобрата загрявка може да доведе до разтежения, намалена подвижност и ограничен обем на движение.

6. Поддържане на баланса между сила и гъвкавост
Много е важно в тренировките да се отдели достатъчно време, както за развитието на сила, така и за укрепване на ставните връзки и ставите, които са най натоварени за даден спорт. Редовните упражнения за гъвкавост, като стречингът, подпомагат за профилактиката на травми, а също така подобряват координацията и обема на движение. Упражненията за сила помагат устойчивостта към върхови натоварвания и допълнително увеличават плътността и здравината на костите.

7. Правилна техника и координация на движенията
Обучението в безупречна техника, както и добрата координация е много важен фактор за спортната профилактика. Неправилната техника в играта на тенис например, е предразполагащ фактор за развитието на "тенис лакът".

8. Спазване на правилна методика на тренировка
Статистиката показва, че от 30-60% от спортните травми се дължат на методически грешки в тренировъчния процес. Това е свързано до голяма степен с не спазването на принципите на системност, постепенност и индивидуален подход. В тренировките трябва да се спазва оптимално съотношение между продължителност, честота и интензивност. При увеличаване на продължителността, трябва да се намалят честотата и/или интензивността, а при увеличаване на интензивността да се намалят продължителността и/или честотата. Тренировките не трябва да са форсирани, с рязко повишаване на интензивността и трябва да има достатъчно време за възстановяване на спортистите.

9. Добра организация на тренировъчния процес
За да се предотвратят травми и инциденти е важно групово спортуващите да не си пречат по време на тренировка и да бъдат винаги под наблюдението на треньор или спортен педагог. Също така не трябва да се допускат състезателни двубой (бокс, борба, бойни изкуства) между спортисти с различно тегло, възраст и подготовка.

10. Следване на медицинските препоръки и медицински контрол
Много важно за здравето на спортиста е да спазва препоръките на спортния лекар за не практикуване на спортна дейност. В противен случай острите травми стават хронични и труднолечими, а риска от допълнителни усложнения се увеличава. Не трябва да се допускат спортисти без системен контрол на здравето и такива в състояние на умора и пренапрежение. Спортистите не трябва да употребяват алкохол, стимуланти и други медикаменти, които могат да имат негативен ефект за здравето на спортиста.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноОрганизацииПроизводителиЛеченияНовиниСоциални грижиРецептиПсихологияДиетиНормативни актовеХранене при...ИсторияИнтервютаЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиИзследванияБотаникаСпециалистиАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмФизиологияОбразованиеТестове