Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Десетте заповеди на фитнес етикецията

Десетте заповеди на фитнес етикецията

Десетте заповеди на фитнес етикецията - изображение

Независимо дали го осъзнавате или не, вие и тези, които също като вас тренират в същата фитнес зала сте нещо като форма на общност. Ето защо трябва да работите заедно, така че никой да не пречи на другия, за да бъдете ползотворни за самите себе си. Това се нарича фитнес етикеция и въпреки, че тя не е разпечатана и разлепена по стените на тренировъчната зала, всички трябва да ги знаят и спазват.

Уважавайте хората, които чакат зад вас на чешмите!

Няма нищо по-отегчаващо от чакане на опашка за бърза глътка вода между сериите зад трениращ, който пълни шейкър чаша с големи размери, за да разтвори хранителните си добавки. Ако имате голяма бутилка и видите, че има хора, които само искат да пият вода, отстъпете им място, за да го сторят!

Не правете големи серии, когато фитнесът е пълен!

Това правило би следвало да е очевидно и всеки да се сети за него, но обикновено не се спазва. Залата е един вид обществено място и тежестите „принадлежат“ на всеки един, който го посещава. Когато залата е полупразна, правете дори гигантски сетове, тъй като не пречите на никого. Но когато тя е пълна (обикновено това са часовете, когато повечето хора свършват работа), не събирайте много от тежестите около себе си. Оставяйте и останалите хора да правят своите серии и се редувайте с тях.

Подреждайте след себе си!

Може би ви дразни да откриете щангата на лежанката натоварена с доста голяма за вас тежест, което налага да я разтоварите преди да започнете работа с нея. Това се отнася и за останалите машини и свободни тежести в залата. Освен това, когато щангите са натоварени с много дискове, с времето те се изкривяват и стават неизползваеми. Същото се отнася и за дъмбелите и гирите – когато спрете да ги използвате, върнете ги по местата им, така останалите няма да се налага да губят време да ги търсят. Само помислете колко по-приятно се чувствате, когато намерите дъмбелите подредени на стелажа им и то по големина.

Не се разхождайте голи в съблекалнята!

Няма нищо лошо да се чувствате удобно в собствената си кожа, но не е нужно да се разхождате голи в съблекалнята, преди да отидете да си вземете душ след тренировката. Не е нужно да споделяте любовта към себе си с останалите, те ще ви бъдат благодарни, бъдете сигурни. Едва ли ви пречи толкова много завиването на хавлия около кръста ви...

Не носете мобилния си телефон постоянно в себе си!

Не е приятно телефонът ви да звънне точно когато сте по средата на серията. Така започвате да мислите за това кой ви звъни и отнемате фокусът от работата на мускула, за който работите. Как очаквате тогава да получите желаните резултати, когато проверявате телефона си през 10 секунди и не мислите за тренировката си на 100%? Затова, оставете телефона си в колата, в шкафче в съблекалнята или на рецепцията на фитнеса и се отдайте изцяло на „железата“.

Не се превръщайте в „грешния“ тренировъчен партньор!

Когато тренирате сам, понякога се налага да помолите някой от залата да ви помогне в дадено упражнение, за да бъде то безопасно за вас и да можете да изпълните сериите си ефективно. Това се случва постоянно, така че със сигурност ситуацията ви е позната. И тук обаче си има правила, като например при тласкането на щанга от лежанка, вие трябва да държите ръцете си на няколко сантиметра от лоста на щангата, готови във всеки момент да помогнете в случай на беда за трениращият. Преди да започне серията, уговорете си за знак или за реплика, с която той да ви каже, че се нуждае от помощ. В противен случай изобщо не докосвайте лоста, защото само ще му попречите да натовари максимално мускулите си (освен ако го видите, че изпуска тежестта и в същото време не може да ви сигнализира).

Не прекъсвайте серията на трениращите!
Безопасното вдигане на тежести изисква 100% концентрация, така че оставете достатъчно място между вас и останалите трениращи. Това се прави от една страна, за да имат околните време за реакция при евентуално изпускане на тежестта, като в същото време това е и личното ви пространство. Също така, ако имате въпроси към някого от трениращите, като например „Колко серии имате?“ или други подобни, вие трябва да изчакате да приключи започнатата серия и да ги зададете в почивката между сериите.

Не си пейте песента, която слушате от вашия плеър!

Никой не иска да слуша опитите ви за възпроизвеждане на песента, която чувате от слушалките си. В това можете да бъдете сигурни. Просто ще осъществявате терор над останалите трениращи, което понякога превръща тренировката от здравословно занимание в доста травмиращо такова ;)

Уважавайте начинаещите и новите трениращи в залата!

Не знаете дали новите хора в залата няма да станат нейни редовни посетители за дълго време, така че уважавайте всеки, който е прекрачил прага ѝ. Нали не сте забравили, че и вие бяхте същият, когато за пръв път влезнахте в залата? А и не се знае, кога ще ви се наложи да помолите за помощ някой от презираните от вас начинаещи. Ето затова, уважавайте новаците, давайте им съвети, за да постигнат те по-добри резултати или просто им кажете едно „Здравей!“

Грижете се за оборудването!

До колкото е възможно пазете оборудването в залата, това не се прави за собственика ѝ, за вас самите. Все пак вие използвате уредите и тежестите и ако нещо с тях не е наред, вашата тренировка няма да бъде пълноценна, а дори може да стане и опасна. Затова, не оставяйте дъмбелите върху тапицерията на лежанките, не натрупвайте дисковете от щангите така, че да се създаде риск от тяхното сриване, а ако забележите счупено оборудване, съобщете за това най-малкото на фитнес инструктора или на човека на рецепцията. Така те ще научат за проблема и ще се постараят да го оправят, в противен случай стигаме отново до момента, в който вие няма да можете да използвате дадения уред.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлТестовеСпорт и туризъмНовиниСнимкиСпортЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиХранене при...ВидеоОбразованиеОрганизацииПроизводители