Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири и първенства в баскетбола Евролига

Евролига

Евролига - изображение

Евролигата е най-силният клубен турнир по баскетбол в Европа, като в него вземат участие отбори от 18 държави, членки на ФИБА. Състезанието се излъчва в 191 страни, като се наблюдава от над половин милиард души, а мачовете от финалната четворка се излъчват в 197 държави.

Участници в Евролигата

В лигата имат право на участи националните шампиони на страните, но и отбори, които са се представили в предходното издание на турнира, както и победителя от Юрокъп.

Формат на турнира

Първата фаза са квалификационните кръгове, в които участват 8 отбора, играещи мачове всеки срещу всеки, на принципа на разменени гостувания. Четирите победителя играят във втори квалификации, като двата отбора с най-добри показатели след изиграните мачове се класират за групите. Отборите, които са отпаднали се класират за втория по сила турнир – Еврокупа на УЛЕБ.

Следващата фаза е редовния сезон, в който участват 24 тима, от които двата от квалификациите и 22, които се класират автоматично. Отборите са разделени в четири групи, като играят един срещу друг в два мача с разменени гостувания. В края на редовния сезон, за участие в следващата фаза се класират 16 отбора (първите 4 от всяка група).

Следващият етап е известен като Топ 16, като в него след изиграването на мачовете остават 8 отбора, които се разделят в две групи. Те играят отново по два мача, всеки срещу всеки, като победителите и вторите отбори участват във Финалната четворка. Първите два отбора, победители в групите имат предимство, тъй като във тази фаза се играе само по един мач, в който те са домакин. Победителите в тази финална серия отиван на финала и се борят за шампионската титла, а загубилите играят за трето – четвърто място.

Изисквания за залите, в които се играят мачовете

За сезон 2012-13, клубовете, които искат да получат лиценз „А“ трябва да разполагат със зала, чийто капацитет е над 10000 места, и това изискване ще е за следващите четири години. До преди този сезон, изискването бе 5000 места. Тази промяна се прави от Евролигата (която е частно дружество), за да може да се играят мачове в по-големи зали и съответно да се получават по-големи приходи от продажбата на билети.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСпорт и туризъмЛюбопитноСнимкиЗдравни съвети