Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Шампионати в моторните спортове Рали Финландия

Рали Финландия

Рали Финландия - изображение

Несте Оил Рали Финландия (бившо 1000 езера) е едно от най-трудните ралита в календара на Световният Рали Шампионат, като то се провежда в горите на централна Финландия, в близост до град Юваскуля. Трасето е широко и гладко, изцяло от макадам, включващо много „слепи“ завои и е изключително популярно със своите многобройни скокове. Това е най-бързото състезание в календара на WRC и е единодушно провъзгласено за „Гран При на всички ралита“. Рали Финландия е сред най-големите събития в Скандинавия, като събира стотици хиляди зрители всяка година. Състезанието е изключително трудно за пилотите извън Северна Европа, като доказателство за това е, че само пет от победителите не са от Финландия и от Швеция.

Рали Финландия се провежда за пръв път през 1951 година, като то е било само квалификация за Рали Монте Карло. То е било надпревара за издръжливост, като трасето му включва и части от Лапландия, в северната част на Финландия. Постепенно то започва да живее свой собствен живот и с увеличаване на вниманието върху него, през 1959 година то става част от Европейския Рали Шампионат. След стартирането на WRC през 1973 година, Финландия веднага бе включена като кръг от шампионата. Към този момент, това е едно от най-престижните и популярни ралита, като любителите на спорта го чакат с нетърпение. То се провежда в края на юли и началото на август.


Характеристики

Рали Финландия, както споменахме, е известно със своите големи скокове, „слепи“ завои и широките и гладки макадамови пътища. Това е най-високоскоростното рали в календара на Световния Рали Шампионата, като от десетте най-бързи средни скорости в историята, девет са постигнати именно във Финландия. Заради големият брой на скоковете, тази надпревара е известна и като „ралито на хилядите скокове“, а шампионът от Формула 1, Кими Райконен споделя, че това е макадамът, който може да ви накара да си мислите, че карате по асфалт. Високоскоростните завои често са заобиколени от дървета, което изисква от навигаторите да си водят бележките изключително точно, а пилотите да следват правилната състезателна линия, за да оцелеят в надпреварата, тъй като дори и малките грешки се наказват със зрелищни катастрофи.

Въпреки, че Финландия е сред най-трудните дестинации за не-скандинавските пилоти, тя е любима както за състезателите, така и за феновете. Ралито привлича стотици хиляди зрители, като само Рали Монте Карло и Рали Великобритания, някога са събирали повече публика. Освен това, Финландия, заедно с Уелс са единствените дестинации, които са кръгове във всички години на Световния Рали Шампионат, без една. Отборите участници избират трасето за номер едно през 1998, 2002, 2003 и 2004 година. В официалният сайт на WRC, Рали Финландия е поставено като един от безспорните акценти в сезона.

Най-известният етап от ралито е Аунинпоя. В него са съчетани скокове с висока скорост и впечатляващи гледки, като това го прави един от най-престижните специални етапи в света. На около 6 километра от старта се намира емблематичната жълта къща, в близост до която е най-сериозният от всички скокове. През 2003 година, Марко Мартин постави рекорд за най-дълъг полет, като той прелетя 57 метра, със скорост от 171 километра в час. На няколко пъти този етап е ваден от календара заради мерки за сигурност, но неговата атрактивност липсва на зрителите и ръководните органи на ФИА отново са го връщали.

Тъй като скоростта е много висока, скоковете се превръщат в истинско предизвикателство за пилотите. При неправилно подхождане, аеродинамиката на колата кара предницата да се вдигне нагоре, докато задната част пада надолу и приземяването се превръща в сериозен проблем. Най-добрата тактика е, преди излитането да се натисне леко спирачката и веднага след отлепянето на гумите от земята да се подаде пълна газ.

Спецификация на автомобилите

  • Окачването е пригодено за чакълестите пътища

  • Гумите най-често са с мека смес, но някои от състезателите предпочитат по-твърдата.

  • Заради гладките пътища, повредите са много редки, което дава възможност на механиците да покажат на какво са способни в настройването на автомобилите.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияСоциални грижиСпорт и туризъмЗдравни съвети