Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Екипи Екип за футбол

Екип за футбол

Екип за футбол - изображение

Екипът за футбол представлява комплект от дрехите и стандартното оборудване за този вид спорт. Правилата определят минималната задължителна екипировка, която играчът трябва да използва, както и нещата, които са забранени за носене по време на футболния мач. Всеки играч има свой собствен екип, който е по негов размер и има строго определен номер, по който играча се отличава от съотборниците си. Логото и цветовете на екипите са еднакви за всички в отбора, за да могат футболистите да се различават от противниците си. При съвпадение на цветовете на двата отбора или приблизително съвпадение, което може да доведе до объркване у футболистите, единият отбор трябва да облече резервен екип, който е различен по цвят от основният. Някой от тимовете разполагат с титулярен, резервен и трети екип.

Футболистите носят идентификационни номера на гърбовете на фланелките си, като те отговарят приблизително на позицията им на терена. Стандартните номера са от 1 до 11, но в съвременния футбол се използват номерата до 99. Номера на всеки футболист е фиксиран през сезона и той не го променя. При голяма част от отборите над номера на играча е изписано неговото име или в някой случай прякор (ако играчът е по-известен с него).

Футболният екип се е развил значително от първите дни на използването му. В началото са се носели дебели памучни ризи, шорти и прекалено тежки и твърди кожени ботуши. През ХХ век започват да се носят обувки, които става все по-леки, по-меки и удобни, шортите стават по-къси, а фланелките започват да се изработват от високотехнологични влакна, което помага на кожата да диша свободно. Постепенно започват да се появяват по-сложни дизайни, появяват се имената на спонсорите върху екипите, а също така се изработват реплики на футболните екипи, които са купувани от привържениците на дадения отбор, като така се генерират значителни приходи за клуба.

Основно оборудване

Съществуват 5 задължителни елемента във футболната екипировка, някой от които бяха споменати по-рано. Това са риза (фланелка), гащета, чорапи (гети), футболни обувки и кори защитаващи пищялите. Всички футболисти използват обувки с шипове за по-добро сцепление, въпреки че никъде в наредбите няма такова изискване.

Вратарите имат право да носят анцуг вместо шорти. Освен това, техните фланелки трябва да се различават от тези на съотборниците им, за да могат да бъдат лесно разпознавани от длъжностните лица. Вратарските футболни екипи имат подложки, които са предназначени да поемат част от удар при плонжиране целящо предотвратяване на гол.

Корите са вид подложка, която се поставя под чорапите. Изработват се от гума, пластмаса или друг подобен материал, като целта е да се осигури достатъчно добра защита.

Повечето професионални клубове са запазили едни и същи цветови схеми на екипите си в продължение на десетилетия, като те са неразделна част от културата и историята на отбора.

Националните отбори използват екипи, които са на база цветовете на националния флаг, въпреки че има и изключения. Такива са например националния отбор на Италия, който се облича в синьо – цвета на Камрата на Савой, Австралия, играейки с екипи в златно и зелено, като никой от тези цветове не присъства на знамето на страната и тима на Холандия, който се облича в оранжево, което е цвета на къщата на холандското кралско семейство.

Футболните фланелки се изработват от полиестер, който помага на потта да се отстранява от тялото, а също така и отвежда топлината навън, за да не се получава прегряване. Повечето професионални отбори имат логото на спонсорите си върху екипите си, което генерира значителни приходи. В зависимост от правилата на футболната асоциация на страната, логата могат да имат ограничения за размерите, а също така и за броя позволени лога, ако спонсорите са повече. В някой турнири се изисква и поставяне на емблемата им, което се прави обикновено на ръкавите. Такива турнири са Шампионска лига, Висшата лига на Англия, германската Бундеслига и други. Номерата на играчите се поставят на гърба на фланелките, но в международните състезания понякога се изисква и поставяне на малък номер на гърдите, на срещуположната страна на емблемата на отбора. Капитанът носи специална лента на лявата си ръка, за да се идентифицира през реферите и феновете.

Футболни обувки

Вижте основната статия футболни обувки

Шорти

Изработват се от същият материал както и фланелките, като те могат да бъдат в същите цветове, както и в различни, в зависимост от клуба. Те също имат лого на отбора, както и номера на футболиста, но нямат изписано името му.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпорт и туризъмЛюбопитноАнкетиТестовеСнимкиВидеоХранене при...Здравни съвети