Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Защитни действия във футбола – шпагат

Защитни действия във футбола – шпагат

Защитни действия във футбола – шпагат - изображение

Шпагат е едно от най-силните оръжия на играта в защита. Когато се изпълни навременно и точно, шпагатът спира всеки противник. Изглежда много красиво когато се изпълнява, но трябва да се има в предвид, че е много рисково отнемане на топката и с прилагането му трябва да се внимава изключително много, особено в наказателното поле. Прекалено честото му използване, дори и чисто извършено може да доведе до симулация на нарушение, което да ви изкара жълт или дори червен картон.

Как се прави шпагат?

 1. Първото нещо, което трябва да решите е дали да изчистите топката или да се опитате да я отнемете.

 2. Плъзнете се на лявата или дясната част на тялото си.

 3. Водещият ви крак е този, който е противоположен на страната, на която се плъзгате

 4. Разтегнете крака си към топката, като същевременно свиете другия под ъгъл около 90 градуса

 5. Опитайте се да ударите топката, без да докосвате крака на опонента си. Ако пропуснете топката и ударите играча, на когото прилагате шпагат, то със сигурност ще бъдете наказани с фаул.

 6. Докато се плъзгате към топката, вие можете да я избиете настрани или да спрете движението ѝ с подлагане, с което я печелите.

 7. Използвайте лявата си ръка и крак (ако се плъзгате на лявата страна) и обратно ако се плъзгате на дясната си ръка, за да се изправите бързо и да запазите баланс.

Съвети за изпълнение на шпагат

 • Шпагатите се правят много по-лесно върху по-влажна повърхност, отколкото върху суха, имайте това в предвид

 • Прилагането на това отнемане на топката не винаги е опасно само за играча, на който го правите, но и за вас, тъй като можете да се нараните сериозно

 • Правете шпагатите неочаквано за противника си, защото ако подскажете за намерението си, лесно ще можете да бъдете преминати

 • Никога не правете шпагат отзад, докато опонента ви се опитва да спечели контрол върху топката!!! Това ще ви донесе почти сигурно директен червен картон.

 • Имайте в предвид, че чистото прилагане на шпагат е трудно, защото трябва да се прецени точния момент за изпълнението. Докато усъвършенствате този тънък момент, може да получите редица жълти картони. Въпреки това, когато овладеете техниката на шпагата, вие ще се превърнете в кошмар за противниците си.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛюбопитноСпортАнкетиЛайфстайлСнимкиВидеоТестовеХранене при...НовиниЗдравни съветиИнтервютаПсихологияСоциални грижиФизиологияНормативни актовеОрганизацииЛеченияБотаника