Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Зорб футбол

Зорб футбол

Зорб футбол - изображение

Зорб футболът е едно от най-новите модни течения в най-популярната игра, като при него се отдава повече значение на забавлението и отмората, от колкото на състезателното начало. Тази интересна разновидност на футбола е изключително подходяща за тийм билдинги и за разтоварване след работния ден. За практикуването му е необходимо използването на топки за бодизорбинг, които покриват горната част на тялото. Спортът се практикува както в зала, така и навън, като той привлича все повече почитатели по цял свят, заради своята много забавна страна.

Зорб футболът е спорт с пълен контакт, той силно наподобява сумото, не само заради факта, че играчите обгърнати от топката приличат на сумисти, но и заради постоянните сблъсъци между тях. Рисковете обаче са сведени до минимум, тъй като бодизорбинг топките създават една своеобразна въздушна възглавница между играчите. Ръцете на играчите са фиксирани и неподвижни, тъй като с тях се държи топката (от вътрешната страна), което затруднява запазването на баланса при сблъсък и именно от там идват и интересните моменти.

Веднъж включили се в мач по зорб футбол, човек остава толкова впечатлен, че няма търпение да се върне на терена следващия път.

За разлика от познатият воден и земен зорбинг (особено на децата), при бодизорбинга човекът не е във вътрешността на топката, а тя само го обгръща от бедрата нагоре, като така му позволява той да ходи, да тича, да скача, да прави превъртания, да рита топка и т.н.

История на създаването на спорта

Зорб футболът е създаден в Норвегия от Хенрик Елфестад и Йохан Голден, като той е представен в тяхното телевизионно шоу „Златен гол“. След това отнема известно време, преди новата игра да достигне до Великобритания, където предприемачът Лий Моузли да го популяризира. Започва да търси инвеститори, но получава само откази, тъй като повечето от фирмите считат, че това начинание не е перспективно. Тогава той започва да финансира сам идеята, която в крайна сметка се оказва доста добра и днес има редица компании, които създават бодизорбинг топки, от САЩ до Нова Зеландия. Така само за няколко години, самият спорт става изключително популярен в страни като Австрия, Италия, Холандия, Казахстан , Дания, Германия, Норвегия, Канада, САЩ, Австралия, Япония, Испания, Ливан, Швеция, а отскоро навлиза и в България.

Бодизорбинг топката

Тя представлява единична надуваема сфера с отвор за тялото минаваща през нейния център, с вътрешни дръжки и регулируеми презрамки. Бодизорбинг топката може да варира от 1,2 до 1,5 метра, като изборът зависи от вашата височина. Тази топка създава усещането за липса на гравитация, като с нея могат да се правят всякакви превъртания без страх от болка. Да, по време на мачовете има сълзи, но те са от смях. Самите срещи представляват един абсолютен хаос и страничният наблюдател вижда само летящи навсякъде играчи след всеки сблъсък. Забавлението е абсолютно сигурно, това е може би най-интересният вариант на футбола и дори хора, които не харесват класическия футбол със сигурност ще се влюбят в зорб футбола.

Вижте и някои от изпълненията в този забавен спорт:

 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмНовиниЛюбопитноАнкетиЛайфстайлСнимкиВидеоТестовеХранене при...Здравни съвети