Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Изследване за плоскостъпие в спорта

Изследване за плоскостъпие в спорта

Изследване за плоскостъпие в спорта - изображение

Едно от често прилаганите изследвания при спортистите е това за състоянието на сводовете на ходилото и откриване на проблеми като плоскостъпие. Диагностиката на проблемите с функцията на ходилото е изключително важна за спортистите, защото в дългосрочен план те могат да бъдат причина за заболявания на глезените, коленете, тазобедрените стави и гръбначния стълб. Освен това прогресиращото плоскостъпие може да е причина за по-лесна уморяемост, болки и тежест в краката и намаляване на спортните резултати. Ранното откриване на плоскостъпието, чрез различни методи, дава възможност за взимане на навременни мерки, корекция с подходящи ортопедични средства и прилагане на упражнения.

Макар плоскостъпието назад във времето да се считало за сериозно заболяване и дефект, днес то се приема по-скоро за биомеханично нарушение, засягащо в по-леките си степени много хора. При спортистите плоскостъпието също не е рядкост, като изследвания, дори върху елитни спортисти, показват наличието на някаква степен плоскостъпие. Трябва да се има предвид обаче, че при спортистите в някои дисциплини, като различните бягания, може да се наблюдава така нареченото "лъжливо плоскостъпие". То се получава вследствие на хипертрофията (нарастването) на мускулите в долната част на ходилото и запълването на сводовете от тях. Това състояние трябва да се разграничава от същинското плоскостъпие и да се отчита при диагностиката.

МЕТОДИ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ПЛОСКОСТЪПИЕ

Съществуват редица методи за диагностика на плоскостъпие и различни нарушения в нормалното състояние на ходилото. В съвременната диагностика на плоскостъпие най-често се използват компютри и съвременни апарати, но прегледът от специалист не трябва да се изключва. Всеки един от тези методи има различна диагностична стойност и може да бъде използван в цялостната оценка на плоскостъпието.

Клиничен преглед

Преди да се премине към различните методи за изследване и измерване на сводовете на ходилото е най-добре първо да се направи стандартен клиничен преглед, включващ оглед и оценка. При него пациентът застава изправен бос върху равна твърда повърхност, с леко раздалечени ходила. Лекарят прави оглед на ходилата от всички страни и положението им. В задната част се търси позицията на петата и ахилесовото сухожилие, а в по вътрешната се прави оценка на надлъжните сводове.

Плантоскопия

Плантоскопия

Метод за откриване на изменения и деформации на ходилата, при който най-често се използват специални уреди за диагностика. Те най-общо представляват платформа с прозрачен под и огледало, което дава възможност да се направи подробен оглед на опорните точки на ходилото и състоянието на сводовете му.

Плантограма

плантограма

Изключително достъпен метод, който представлява отпечатък на стъпалото върху хартия. Краката първо се намазват с багрило, след което се стъпва върху листи хартия. След това на базата на получения отпечатък по различни методи се изчислява степенната на плоскостъпие. Този метод може да се приложи дори в домашни условия, като вместо с мастило, краката може да се намажат с олио и така да се направи отпечатък върху хартия.

Отпечатък на ходилото в пяна

Отпечатък на ходило

Това е подобен на плантограмата метод, който обаче използва специална ортопедична пяна, която създава триизмерен негативен модел на ходилото. След това от тази пяна може да се вземе гипсова отливка, която дава реален образ на стъпалото. Този метод най-често се използва при изработката на индивидуални коригиращи стелки.

Компютърна плантография

компютърна плантография

Най-модерния метод за диагностика, чрез който може да се направи статичен и динамичен анализ на ходилото в реално време. Използва се специално килимче с датчици свързано с компютър. То предава информация за състоянието на сводовете на ходилото и натиска, който се оказва в частите му при стъпване в реално време.

Рентгенова диагностика

ренгенова снимка на ходило

Като допълнителен диагностичен метод, често се използва и рентгенова снимка на ходилото. Чрез нея се оценя позицията на костите на ходилото и се търсят деформации. За ориентир се използва позицията на петата спрямо първата метатарзална кост.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпортЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛечения