Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да се справим с най-честите болки при бягане

Как да се справим с най-честите болки при бягане

Как да се справим с най-честите болки при бягане - изображение

Независимо дали сте начинаещ бегач или опитен състезател, познаването и уменията за справяне с най-честите болки при бягане, може да ви спести получаването на по-тежки травми и дълго възстановяване. Един от най-важните моменти е да се вслушвате в сигналите на тялото и навреме да вземете мерки за лечение на проблема. В противен случай проблема може да хронифицира и да се задълбочи, което да затрудни лечението му. Затова ако усетите болка, дайте си почивка и вземете мерки за установяване на нейната причина.

Болка в коляното

Болка в коляното 

Един от често срещаните проблеми свързан с бягането е пателофемуралния болеви синдром, познат още като "коляно на бегач". При него се появяват болки в областта на колянното капаче, а причините за нея са свързани най-често с травматизиране на хрущялната повърхност под капачето.

Как се усеща?

Болката се усеща най-вече по време на бягане или тренировка. Локализирана е около или зад колянното капаче и най-често е остра, силна и прерязваща.

Какво трябва да направите?

В домашния условия може да приложите пакет с лед и лек стречинг. Увийте пакета с лед във влажна кърпа и го сложете върху коляното за около 15-20 мин., два пъти дневно.
За стречинга легнете на една страна, така че травмираното коляно да остане от горната страна. Свийте крака в коляното и го хванете за ходилото, като го приближите максимално към седалището. Притиснете ходилото към седалището и задръжте в това положение за 45 секунди, дишайки дълбоко и равномерно. Направете това упражнение 5-6 пъти на ден.

Стречинг
Ако болката е силна и се задълбочава или е налице оток, задължително направете преглед при лекар. Ако болката не е силна и намалява, спрете бягането за седмица, до пълното и изчезване. Ако след седмица болката е все още на лице, посетете лекар, за да изключите друг вид травма.

Болка в ахилесовото сухожилие

Болка в ахилеса 

Ахилесовото е най-голямото сухожилие в тялото, свърващо мускулите на подбедрицата с петната кост. Много често при бягане и големи натоварвания, то може да се възпали, което да причини болка и дискомфорт.

Как се усеща?

Болката при тендинит на ахилесовото сухожилие може да е както постоянна и тъпа, така и моментна, рязка и режеща. Много често сутрин болката е по-силна и с раздвижването се подобрява. Не рядко се наблюдава подуване и уплътняване в областта над петата.

Какво трябва да направите?

  • В домашни условия може да приложите лед, както при болките в коляното, а след това лек масаж с пръсти в областта на сухожилието.
  • Може да поставите подложки за повдигане на петата в обувките си, за да облекчите натоварването в сухожилието.
  • Ако болката не отшумява след няколко седмици, задължително направете консултация с лекар. Ако болката е свързана с остра травма, а не хронично натоварване, потърсете лекарска помощ, за да изключите скъсване на ахилесовото сухожилие.

Болка в областта на пищяла

Болка в пищяла 

Много често хората, които бягат, страдат от болки в предната част на големия пищял. Причината за тази болка е свързана с възпаление на периоста на големия пищял в следствие на постоянното натоварване.

Как се усеща?

Бегачите често имат тъпа болка в областта на пищялите, но продължават да тренират. Това може да доведе до усилване на болката и задълбочаване на проблема. Така се стига до силни внезапни и остри болки в предната част на подбедрицата.

Какво трябва да направите?

  • Спрете да бягате за 2-3 седмици докато се възстановите
  • Поставяйте редовно пакет с лед в първите няколко дни, когато болката е най-силна. След това може да преминете към топли компреси с грейка.
  • Ако имате силни болки и оток най-добре потърсете лекарска помощ.

Болки в петата

Болка в петата 

Най-често болката отдолу на петата се получава при рязко увеличаване на натоварването или носене на неподходящи или стари обувки. Тя е свързана с възпаление на плантарната фасция, а медицинското наименование на заболяването е плантарен фасциит.

Как се усеща?

Болката е силна и прерязваща и се поява най-вече при стъпване върху петата. Понякога болката се усеща като забиване на пирон или ходене по остри камъни.

Какво трябва да направите?

В домашни условия може да направите ледена терапия, като замразите малко шише с вода, а след това го поставите на пода и движите крака върху него. Правете това за 20 мин. по-няколко пъти дневно.

Леден масаж с бутилка
Ако се хване в начален етап, плантарния фасциит обикновено отшумява за няколко седмици. Ако болката се задържи или е налице голям оток се консултирайте с лекар.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноИнтервютаЛайфстайлИзследванияСпорт и туризъмСпециалистиКлинични пътекиХранене при...ОрганизацииНовиниСнимкиАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ПсихологияБотаникаВидеоИсторияФизиологияНормативни актовеАнкетиЗаведенияСоциални грижиТестовеДиетиОбразованиеПроизводителиРецепти