Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Колко калории трябва да приемаме на ден?

Колко калории трябва да приемаме на ден?

Колко калории трябва да приемаме на ден? - изображение

Колко калории трябва да приемаме на ден? Вероятно много от вас са си задавали този въпрос. Със сигурност знаете, че ако приемете повече енергия от изразходваната от вас, това ще доведе до складирането й под формата на мазнини. Но, преди да започнем да говорим за броя на калориите, първо трябва да изясним какво точно представляват самите калории.

Какво представляват калориите?

Има разминаване в това какво учените разбират под термина „калория“ и това, което е изписано върху етикетите на храните и напитките. Например, в химията, една калория е количеството енергия, необходимо да се повиши температурата на един грам вода с един градус по Целзий. Но калориите, описани на вашата кутия с безалкохолна напитка, всъщност са килокалории и всяка една е равна на 1000 калории, които химиците използват за измерване на енергията. И така, ако на кутията е изписано 150 Кcal, това означава, че всъщност съдържанието е 150000 калории или енергията, необходима за повишаването на температурата на един литър вода до 150 градуса.

Фактори, които оказват влияние върху дневните колорийни нужди

Колко калории са ви нужни за ежедневните неща зависи от това кой сте вие и как живеете. Ето и факторите:

№1 Възраст

Въпреки стереотипа, че тийнейджърите са вечно гладни, в действителност вашите калорийни изисквания са най-високи в средата на 20-те ви години. Това е моментът, в който човешкия метаболизъм достига до своя пик. Това се дължи на най-голямата чиста мускулна маса, която изисква много енергия, за да се поддържа.

Така, в зависимост от начина ви на живот и други фактори, когато мъжете са в 20-те си години, те се нуждаят от 2200 до 3000 калории на ден.

№2 Пол

Мъжете обикновено имат по-голяма телесна и мускулна маса от жените, което прави техните калорийни нужди малко по-високи. Според данни от Медицинския Институт на САЩ, средностатистическия калориен диапазон за зряла жена е от 1800 до 2400 калории на ден, докато при мъжете тези граници са по-високи и варират от 2000 до 3000 калории.

Това очевидно е доста широк диапазон, но като цяло, горната граница е по-скоро за активните спортисти и за повечето от нас не е нужно да приемат толкова много калории.

№3 Нива на активност

Това е най-важният от трите фактора за изчисляването на дневните калорийни нужди. Например, ако сте жена в 30-те или 40-те си години и имате по-скоро заседнал начин на живот (което означава, че не отделяте време за тренировки), то вие нямате нужда от повече от 1800 калории на ден.

В случай, че редовно правите хубави и бързи разходки (от порядъка на 3-5 километра), тогава калорийните нужди веднага се повишават с 10% или до 2000 единици. По-дългото ходене (над 5 километра) и други дейности изгарящи еквивалентно количество калории, като бягане и т.н. повишават нуждите на тялото. Специалистите обясняват, че за да се поддържа добрата фигура, трябва да се съсредоточите върху енергийния баланс, т.е. Върху това колко калории изгаряте с физическа активност и какво количество сте приели чрез храната.

Това е естественият начин за топене на мазнини, когато горите повече калории от приетите, на тялото се налага да разгражда мазнините, които е складирало за енергия. От друга страна, ако консумирате повече отколкото можете да използвате, просто тази излишна енергия ще се съхрани като резерв в тялото.

Тъй като не е възможно всеки ден да пресмятаме колко трябва да изгорим или да приемем, важно за енергийния баланс е той да бъде поддържан в дългосрочен план. Той няма да се получи при прием на повече храна от необходимата, както и при изгарянето на прекалено много енергия, а не се храните правилно.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСпортФизиологияЛюбопитноЛеченияДиетиСнимкиБотаникаХранене при...Рецепти