Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Кондицията в муай тай: Когато по-малкото води до по-добри резултати

Кондицията в муай тай: Когато по-малкото води до по-добри резултати

Кондицията в муай тай: Когато по-малкото води до по-добри резултати - изображение

Възможно ли е един боец-ветеран да бъде в по-добро кондиционно състояние, отколкото добре трениран, здрав млад боец, в разцвета на силите си? Ако се интересувате от муай тай и сте гледали мачове от този спорт, провеждани в родината на този боен спорт, със сигурност сте забелязали, че не рядко млади бойци, обикновено японци, американци и европейци се изправят срещу ветерани от Тайланд. Тези чужденци изглеждат в топ форма, докато от друга страна тайландците са с наднормено тегло, не са тренирали от дълго време и се изявяват само от мач на мач, за да спечелят малко допълнителни финансови средства.

Мачът започва и не след дълго „старецът“ бива обявен за победител?!? Абсолютно неочаквано за мнозина. Но как така?

Но как ветеранът, който пие редовно, пуши поне по кутия цигари на ден, не тренира и много често може да се види пиян дори и по време на мача, може да работи по-добре и да победи много по-едър, силен и добре подготвен чужденец? Със сигурност, тайландецът трябва да се измори много бързо. Ако говорим за по-добри умения, нещата изглеждат логично, но какво да кажем за по-добрата кондиция? Това е нещо, което често се вижда в Тайланд и стария ветеран не само, че не е загубил мача, но изглежда и изумително свеж. Как се получава така? Отговорът е много прост: Всичко се свежда до ефективността на разхода на енергия.

Компоненти на кондиционното състояние в муай тай

Кондицията в този боен спорт се определя от няколко фактора:

  • Стойност на енергийното производство – това бързината на зареждането с енергия

  • Продължителност на производството на енергия – колко дълго може да се произвежда енергия

  • Общо произведено количество енергия – колко енергия може да бъде генерирана по време на мача

  • Използване на енергията – как най-ефективно да се използва произведената енергия

Казано по-просто, кондицията представлява възможността за производство на енергия, която е необходима за извършването на движенията по време на битката. Ако системите, участващи в производството на енергия могат да генерират достатъчно бързо и продължително АТФ (адинозин трифосфат – горивото подсигуряващо движението на мускулите), то тогава боецът ще притежава добра издръжливост. Ако това не се получава, тогава идва задъхването, недостига на въздух и умората в мускулатурата.

В този материал ще се спра по-конкретно върху използването на енергията. Този компонент е доста сложен и не е лесно да бъде усвоен. Той се различава от останалите, при които с повече тренировки е възможно да се получи подобрение.

Загубите на енергия в муай тай

Кондиционното състояние по същество е способността да се поддържа силата, скоростта и правилното дишане по време на цялата битка. Дори и физически най-силният боец в света може да бъде нокаутиран ако не притежава необходимата кондиция, тъй като неговите енергийни системи просто няма да му позволят да използва тази своя сила за продължително време.

Ето защо, кондицията би била едно достатъчно условие, което да позволи на боеца да извършва експлозивни удари и бързи движения толкова често, колкото е необходимо по време на срещата. Въпреки това, дори и много тренираните бойци могат да не издържат чисто кондиционно целия мач, ако не използват своята енергия ефективно. Физическото състояние не включва само това колко енергия ще успееш да презаредиш, а как ще използваш по най-правилния начин.

В муай тай, енергия може да се губи по много различни начини: лоша техника на изпълнение на ударите; излишни контракции на мускулите (постоянно стягане от напрежението); сваляне на ръцете при изпълнение на ударите, водещо до излишно движение за вдигането им в гард; неправилно дишане и т.н.

Как опитните муай тай бойци успяват да са толкова ефективни?

Ветераните използват своята енергия много по-добре отколкото начинаещите бойци. Ето няколко примера за това, как те го правят по време на мачовете си:

Начинаещите бойци имат по-малката способност да останат спокойни между самите размени на удари.

Опитните бойци се движат само толкова, колкото е необходимо и не правят никакви излишни движения, включително държат мускулите на цялото си тяло в абсолютно спокойствие.

Начинаещите бойци са склонни да правят много по-големи амплитуди на движението, за да избегнат удара, което изисква повече от енергийната система на телата им.

Опитните бойци избягват атаките чрез движения в рамките на няколко сантиметра, а често и милиметра, така че да не изразходват много енергия.

Начинаещите бойци имат неефективна икономия на сила при ударите, т.е. прилагат прекалено голяма амплитуда на движението по пътя към целта, което не помага за получаването на силен удар.

Опитните бойци притежават превъзходна муай тай техника и така техните удари се получават с по-кратко движение на крайниците, но имат максимален поразяващ ефект. Това се получава поради факта, че те не извършват неправилни биомеханични движения, а всичко при тях е преценено и прецизирано до милиметър.

Начинаещите бойци пускат много голям брой удари, но нанасят много по-малко поражения поради неточността и малката им сила.

Опитните бойци пропускат много рядко. Те винаги чакат момента, в който опонентът им прави пропуск в своята защита и веднага нанасят удар, който е с много голям шанс да бъде точкуван, а не рядко е и нокаутиращ.

Подобряване ефективността на енергоразхода

Ако се върнем отново на примера за битката между тайландските ветерани срещу чуждестранните добре тренирани бойци, очевидно е, че опитните бойци имат лошо ниво на производство на енергия, кратка продължителност на производство на енергия и нисък потенциал за бързо възстановяване. Въпреки това, те използват енергията си много по-добре и в края на мача въпреки негативите, те са по-свежи.

Добрата муай тай кондиция се измерва в това колко добре боецът е в състояние да отговори на нуждите на боя. Боец, който излишно натоварва тялото си по време на битката ще изгуби много повече енергия и това ще го изложи на много силно напрежение, за да успее да отговори на тези изисквания. Опитните бойци правят именно това, просто се натоварват по-малко и така пестят енергията си.

Въпреки, че тази ефективност до голяма степен е натрупана чрез опита през годините, както всичко останало и тук е необходимо съзнателно усилие в тренировките, за да се достигне до пълния потенциал на енергийно спестяване.

По същество, ключът е в това да се правят нещата „достатъчно“. Ето и нещата, по които трябва да се работи:

Релакс – Ако не се правят удари, а просто стоите в бойна стойка, старайте се да бъдете толкова спокойни и отпуснати, колкото е възможно!

Удари Фокусирайте се върху качеството им, а не върху количеството!

Техника – Уверете се, че крайниците ви изминават пътя до целта по най-икономичния и кратък път и се връщат обратно по същия начин, без излишни „паразитни“ движения!

Движение – То трябва да бъде само толкова, колкото е напълно необходимо!

Муай тай кондиционното състояние не е само това колко енергия сте събрали в себе си, а какво правите с нея.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиИсторияЛайфстайлНормативни актовеСнимкиХранене при...ЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаДиетиНовиниРецептиБотаникаЛечения