Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Консумиране на храна преди тренировка – да или не?

Консумиране на храна преди тренировка – да или не?

Консумиране на храна преди тренировка – да или не? - изображение

Един от най-големите въпроси във фитнеса е храненето, но не като начин за постигане на резултати, а кога да се прави – преди или след тренировка. И двете тези имат своите привърженици и противници, като едните изтъкват, че тренировката на гладно води до изгаряне на повече мазнини, докато другите оспорват това, казвайки че така се стига до по-бърза умора и намаляване на количеството на работа, ограничавайки загубата на излишните мастни натрупвания.

Много от опитните културисти тренират сутрин, като те пропускат своята закуска, мислейки че това е по-добрият вариант за изчистването на мазнините в проблемните зони. Но защо те разчитат на това? Вероятно се дължи на факта, че ниските нива на гликоген карат тялото да използва мазнините, вместо въглехидратите за получаване на енергия и така те се топят по-бързо. Някой проучвания показват, че тренировката на гладно наистина принуждават тялото да гори мазнини, за да се осигури достатъчно енергия. В такъв случай обаче, това може да доведе до намаляване на тренировъчното време и на интензивността, което пък като следствие забавя метаболизма и води до загуба на мускулна маса. Имайте в предвид, че енергията използвана по време на тренировките не идва от поетата преди тях храна. Ако работите в умерен до висок интензитет, тялото започва да използва гликогена и мазнините съхранявани в мускулите, черния дроб и в мастните клетки.

От друга страна, важно е да слушате тялото си. Някои се чувстват по-добре при трениране преди хранене, а други след. Тук няма „правилно“ и „грешно“. В доклад, публикуван тази година се стигна до заключението, че тялото ви ще изгаря приблизително същото количество мазнини, независимо от това дали сте се нахранили или не преди тренировка, но е по-вероятно да изгубите силите за изграждане на мускулите чрез упражняване на празен стомах. Не само това, без храна за гориво на тренировката, интензивността на упражненията и цялостното горене на калории са намалени. Помислете дали колата може да работи без гориво в резервоара – същото се отнася и за тялото ви.

Някои плюсове за тренировката на празен стомах:

  • Подобрена инсулинова чувствителност

  • Тренировката на гладно увеличава синтеза на хормона на растежа в тялото

Минусите от тренировката на гладно

  • По-малко енергия

  • Увеличен риск от загуба на мускулна маса

  • Увеличен риск от забавяне на метаболизма

  • Повишен риск от травми, поради отслабване на мускулите

Както можете да видите по-горе, минусите надхвърлят плюсовете. Имайте в предвид, че когато става въпрос за загуба на мазнини, единственото нещо от значение е да се изгарят повече калории, отколкото се приемат.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортЗдравни съветиНовиниХранене при...РецептиАнкетиСоциални грижиДиетиФизиологияНормативни актовеПсихологияЛеченияСтатистически проучванияОрганизацииИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители