Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Лесен начин за определяне на количествата храна при спазване на хранителен режим

Лесен начин за определяне на количествата храна при спазване на хранителен режим

Лесен начин за определяне на количествата храна при спазване на хранителен режим - изображение

Опитвате се да отслабнете, но усещате, че количествата храна, която консумирате е повече, отколкото хранителния ви режим изисква? Ако не искате постоянно да теглите всяко нещо, което ядете и това ви се струва доста ангажиращо и затормозяващо, днес ще ви покажа един изпитан метод, който да използвате с лекота. За него е необходима само ръката ви – юмрукът, дланите и палците могат да ви покажат колко е препоръчителната порция ориз, месо, мазнина и други.

Как се изгражда балансиран хранителен режим?

За добре балансираният хранителен режим, много важно е как ще структурирате пропорцията на макронутриентите – протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Всичко зависи от поставените цели, но за поддържане на личното тегло, много от експертите препоръчват протеините да бъдат около 10-15%, въглехидратите са 50-55% и мазнините са 30%. За отслабване вече пропорциите се променят, като се увеличава процента на протеините, за сметка основно на въглехидратите, като калорийния прием зависи от активността, личното тегло, пола и други фактори. Нещата са индивидуални, затова вие сами трябва да пресметнете колко калории трябва да приемате, но ето и някои храни, които често биват консумирани от средностатистическия, трениращ просто за здраве българин, без професионални цели.

Колко калории има в храната, с размери на човешка ръка?

Пилешка пържола на скара от гърди (без кожа) с размерите на човешка длан е около 100 грама, съдържа около 110 калории и е чудесен източник на протеини.

Варени зеленчуци (микс), 2 пълни шепи, са около 150 грама и се равняват на приблизително 82 калории.

Варен ориз (препоръчвам ви кафяв), с размерите на човешки юмрук, тежи приблизително 100 грама, осигурява 130 калории и е чудесен източник на въглехидрати.

Шепа плодове (микс) се равнява на около 80 грама, осигурява 42 калории и е добър източник на витамини, минерали и фибри.

Порция зехтин с размерите на палец се равнява на 1 супена лъжица и е равна на 60 калории. Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини и помага за намаляването на холестерола.

Шепа бадеми е около 40 грама и осигурява около 230 калории. Това са едни от най-богатите на хранителни вещества ядки.

Желирани бонбони – те са доста често използвани за въглехидратно зареждане след тренировка. 1 шепа е равна на около 50 грама или 200 калории.

Млечен шоколад, не отричайте, че често посягате към него! Плочки шоколад с размерите на длан са около 16 грама, а в калорийно отношение – 90 единици. Поради голямото количество захар в шоколада, към това удоволствие трябва да се прибягва възможно най-рядко.

Една шепа картофен чипс е около 25 грама и 140 калории. Това, че картофите са пържени означава, че те съдържат нездравословни наситени мазнени, затова се опитайте във всеки случай да ги избягвате.

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...НовиниРецептиДиетиСнимкиСпортАлт. медицинаБотаникаПсихологияСоциални грижи