Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Лецитин като спортна добавка

Лецитин като спортна добавка

Лецитин като спортна добавка - изображение

Една от хранителните добавки използвана както в спорта, така и в здравословното хранене е лецитинът. Името му идва от гръцката дума "lekithos", която означава яйчен жълтък. Лецитинът е изключително важно фосфолипидно съединение, изграждащо мембраната на всяка клетка в човешкото тяло. Естествено се съдържа в месото, яйцата, соята, черния дроб и други храни. В хранителните добавки лецитинът съдържа основно фосфолипидът фосфатидилхолин, суровина, доставяща холин на тялото. Самият холин е витаминоподобно вещество с много функции в организма, една от които е регулиране на отлагането на мазнините в черния дроб. В спорта лецитинът често влиза в състава на липотропните фет бърнърни, витамнинно-минерални комплекси, а също така се използва като добавка за предпазване на черния дроб (хепатопротектор).

Каква ролята на лецитина за човешкия организъм

Лецитинът поддържа множество важни за тялото процеси в тялото, в това число работата на черния дроб, нервната и сърдечно-съдовата система. Макар лецитинът да се синтезира естествено от тялото, психическото и физическо натоварване може значително да намали неговата концентрация, което да доведе до нужда от внасянето му чрез хранителни добавки. Лецитинът е особено важна добавка за активно спортуващите, поради повишеното му използване от тялото.

Биологично значение на лецитина:

 • Важно вещество изграждащо нервната тъкан. Играе роля за правилното функциониране на главния мозък, паметта и предаването на нервните импулси. При липсата му в тялото се наблюдава умора и повишена раздразнителност.
 • Понижава нивото на холестерол и мазнини в кръвта, помага за почистването на стените на кръвоносните съдове. Спомага за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания.
 • Подобрява работата на черния дроб и възпрепятства образуването на камъни в жлъчката. Има хепатопротективна и детоксикираща роля.
 • Помага за усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и К.
 • Лецитинът е необходима суровина за синтезиране на ацетилхолин, важен невромедиатор в тялото. Липсата на ацетилхолин се свързва с проблеми с паметта и понижаване на умствената активност.
 • Помага на организма в производството на енергия, повишава работоспособността, подобрява снабдяването на клетките с кислород.

За какво се използва лецитин като спортна добавка

 • В комбинация с други препарати предпазващи черния дроб, при значителни физически натоварвания.
 • При хранене бедно на наситени мазнини, за допълване на недостига му.
 • Като средство предпазващо храносмилателния тракт.
 • За общо укрепване на организма и подобряване на възстановяването след тренировка.
 • За подобряване на нервната функция и психическата издръжливост.
 • В комбинация с други липотропни добавки - за подобряване на изгарянето на мазнините в тялото.
 • При мастна дегенерация на черния дроб и чернодробни заболявания

Приложение и дозировка

Поради различната концентрация на активно вещество в хранителните добавки на пазара, трябва да се спазват указанията за дозиране посочени от производителя. Обикновено лецитинът се предлага под формата на гранули или 1200 мг капсули.

Странични ефекти противопоказания

Лецитинът е безвредно вещество, произвеждащо се естествено в тялото, поради което в нормална дозировка не проявява странични ефекти. Значителното предозиране на лецитина може да причини единствено подуване и храносмилателни разтройства. В редки случай може да се наблюдава индивидуална непоносимост или алергични реакции.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСъставкиНовиниЗдравни съветиЕ-тата в хранитеБотаникаЛюбопитноИнтервютаИсторияСпортСнимкиАлт. медицинаПроизводителиНормативни актовеОткритияЛайфстайл