Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Липотропни фет бърнъри

Липотропни фет бърнъри

Липотропни фет бърнъри - изображение

Една от предпочитаните групи добавки за изгаряне на мазнини, дори и от неспортуващите, са липотропнипните фет бърнъри (Lipotropic Fat Burner). Това е така, защото в тази група влизат вещества, които участват активно в обменните процеси на тялото, и по-специално на метаболизма на мазнините. В резулта на това, се подпомага транспорта и използването на мазнините в тялото като енергиен източник. Основната разлика на липотропните фет бърнъри от термогенните, е, че те не повишават телесната температура и кръвното налягане и не предизвикват безсъние. Те практически нямат странични ефекти, с изключение на редки случаи на индивидуална непоносимост, поради което се отбелязват като "по-меки".

Как действат липотропните фетбърнъри и какво представляват?

В състава на липотропните фет бърнъри влизат вещества, които се явяват важни агенти, способстващи нормалният обмен на липидите и холестерола в организма. Липотропните агенти стимулират извеждането на холестерола от черния дроб и използването на мазнините от тялото за енергия. Основната роля на липотропните вещества за организма, е да предпазват черния дроб от омазняване (стеатоза) и да намалят натрупването на холестерол в кръвоносните съдове. Именно поради причина, тези вещества често се използват за лечение на заболявания на черния дроб, обмяната веществата и сърдечно-съдовата система. В спорта, липотропните агенти влизат в състава на различни фет бърнъри и добавки за стимулиране на изгарянето на мазнини, с цел отслабване и релеф. Като спортни добавки липотропните фет бърнъри най-често включват в състава си и други вещества подпомагащи метаболизма и изгарянето на мазнини, като: отделни аминокиселини, витамини, минерали, билкови екстракти и хормоноподобни вещества.

В състава на липотропните фет бърнъри влизат вещества като:

В магазините за спортни добавки като липотропни фетбърнъри често се продават и всички добавки за отслабване без стимуланти, в това число: билкови продукти, блокери на въглехидрати и мазнини и такива потискащи апетита. Това е така, защото повечето липотропни фет бърнъри включват в себе си много активни съставки подпомагащи метаболизма. Освен това, липотропните фет бърнъри често биват рекламирани като такива, при които не е нужно да се тренира, за да се отслабне. Отслабващото им действие обаче, без хранителен режим и тренировка, не е доказано, защото те само участват в метаболизма на мазнините, но реално не го ускоряват.

Основни предимства на липотропните фет бърнъри

  • подпомагат метаболизма на мазнините
  • подпомагат работата на черния дроб
  • не предизвикват отделяне на адреналин и норадреналин
  • не повишават температурата и кръвното налягане
  • не предизвикват безсъние

Прием на липотропни фетбърнъри

Приемат се както всички фет бърнъри, обикновено 30-60 минути преди тренировка или физическо натоварване. Спазва се дозировката указана на опаковката и се избягват комбинации с други добавки съдържащи някоя от съставките.

Странични ефекти

Липотропните фетбърнъри нямат специфични противопоказания и странични ефекти, защото веществата, които съдържат, са естествени за тялото. Въпреки това, в редки случаи и при значително предозиране, може да се появят нежелани реакции или признаци на индивидуална чувствителност. Ако страдате от сериозно заболяване или метаболитни и хормонални проблеми, преди употреба на липотропен фет бърнър е задължителна консултацията с лекар.

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиЛайфстайлХранене при...СъставкиСнимкиТестовеПсихологияАлт. медицинаИсторияРецептиНовиниБотаникаПроизводителиКалкулатори