Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Апаратна физиотерапия Магнитотерапия

Магнитотерапия

Магнитотерапия - изображение

Използването за терапевтични цели на постоянни и променливи магнитни полета с ниска честота се нарича магнитотерапия. Терапевтичният ефект от такъв тип лечение все още не е напълно доказан от съвременната медицина, но той лежи на основата на теориите за важността на магнитното поле за правилното функциониране и здраве на човешкия организъм.

Какво представлява магнитотерапията и на какъв принцип действа?

Магнитотерапията в съвременната физиотерапия използва постоянни и променливи магнитни полета, като постоянните се генерират от естествени магнити, а променливите се генерират от специални апарати. Във физиотерапията се използват основно импулсни магнитни полета заради по силното им биологично действие спрямо постоянните магнити. Доказано е универсалното общобиологично действие на магнитното поле върху целия организъм, като най-характерно е влиянието върху водната структура и частиците с електричен заряд. Така магнитотерапията се свързва с много от процесите в клетъчните мембрани, като ускорява дифузията и осмозата и скоростта на биохимичните реакции. Също така магнитното импулсно поле се свързва с повишаване нивото на антителата и стимулирането на ендокринната система.

Какви са терапевтичните ефекти на магнитотерапията

Терапевтичните ефекти лежат на основата на биологичното действие на магнитното поле и могат да се обобщят като съдоразширяващо, противооточно, антикоагулационно, аналгетично, подобряващо трофиката и регенерацията на тъканите действие.

При какви заболявания може да се използва магнитотерапия

  • тендинити, епикондилити, миозити
  • артрози, артрити, периартрити
  • радикулити, плексити, неврити
  • болки в областта на мускулите, сухожилията, ставни болки
  • посттравматични и постоперативни състояния, фрактури, рани, инфилтрати

Методика и начин на приложение на магнитотерапията

При апаратна магнитотерапия се използват специални индуктори соленоиди или електромагнити, които се поставят в областта на увредата. При магнитотерапията продължителността на процедурата е между 15-30мин., а курсът на лечение е 12-15-30 процедури.

Кога не може да се прилага магнитотерапия

Магнитотерапията е един от най-добре поносимите от организма преформирани физикални фактори и противопоказанията при спортисти са много малко:

  • хипотония
  • индивидуална непоносимост
  • склонност към кървене

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСпортКлинични пътекиАлт. медицинаСпециалистиСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияНовиниИсторияЛайфстайлОрганизацииОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)БотаникаИнтервютаАнкетиХранене при...Снимки