Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Водолечение, балнеолечение и топлинни процедури Калолечението в спортната медицина

Калолечението в спортната медицина

Калолечението в спортната медицина - изображение

Лечебната кал е един от най-мощните природни фактори, което обуславя използването на калолечението в спортната медицина. Тя съдържа множество важни за организма вещества и се използва при лечението и профилактиката на широк спектър от заболявания. Калолечението (Пелодотерапия) е лесен за приложение, не инвазивен и e един от най-старите методи за лечение.

Какво представлява лечебната кал и на какъв принцип действа?

Лечебната кал е природна субстанция, която е създадена в следствие от сложни биологични, химични и геоложки процеси. Тя съдържа в себе си много полезни за организма химични елементи и съединения като хормоно и ензимоподобни вещества, витамини, колоиди, минерални съединения и др. В зависимост от произхода си може да бъде лиманна, минерално — изворна, торфена, сапропелна или от кални вулкани. От всички видове кал най-широко използвана е лиманната, която се образува в крайморски солени езера (у нас във Варненско, Бургаско, Шабла, Тузлата). Тя е черна на цвят, с мазна консистенция и неприятна миризма. Солта в тази кал предотвратя подуването след травми, а хормоноподобните вещества оказват противовъзпалително, обезболяващо и дрениращо действие. Колоидното съединение - железен хидросулфид в лечебната кал въздейства върху всички рецептори на тялото, което води до активиране на регенеративните процеси в тялото. От друга страна антибактериалния ефект на калта предотвратява проникването на бактерии и развитието на инфекция в областта на травмата. Калните апликации стимулират метаболизма, предотвратяват образуването на сраствания, подобряват кръвообращението и снабдяването с хранителни вещества и ускоряват възстановителни процес. Според много автори калта има положително въздействие върху ендокринната и имунната система.
Независимо от разнообразните физиико-химични свойства на различните видове лечебна кал има няколко общи фактора, с които въздейства върху тялото:

 • Термичен фактор - преди употреба калта се загрява до температура 42-44°C и така бавно отдава топлината си върху тялото като го затопля.
 • Механичен фактор - калта върху тялото оказва дразнене върху тактилните рецептори и оказва натиск върху тъканите, който подпомага лимфния и венозен оток
 • Химичен фактор - неорганичните и органични съединения проникват през кожата и оказват локално и общо въздействие върху организма.
 • Физико-химичен фактор - определя се от активната реакция на калта, резорбционната способност, радиоактивността и др.

При какви заболявания може да се използва калолечение

В спортната медицина лечебната кал може да бъде използвана при множество остри и хронични спортни заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система.

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат - състояния след травми, фрактури, тендовагинити, миозити, инсерционити, артрити, артрози, хронични и труднолечими процеси
 • Неврологични заболявания - неврити, невралгии, радикулити, плексити, парези, травми на периферните нерви и на гръбначния мозък.
 • Кожни заболявания и рани

Методика и начин на приложение

Най-често при спортни травми и заболявания се използват локалните апликации на лечебна кал, които са лесно приложими и не изискват специално оборудване или помещения. Въпреки това в комплексната рехабилитационна програма при възможност могат да участват и другите методи на използване на лечебната кал.

Кални апликации - Това е най-често използвания метод на приложение на калолечението. Апликациите могат да бъдат на цялото тяло или частични, като при травми са най-често частични. Предварително затоплената лечебна кал от 38-42°C (понякога 25-36°C) се нанася на съответния участък или цялото тяло, като слоя е с дебелина 3-4см. След като се нанесе лечебната кал, тялото или участъка се опаковат с термофолио и одеяло, за да се запази температура и така се престоява за 20мин. След процедурата се взима душ и се почива за 15-20мин.

Египетски метод - Най-стария метод за калолечение, който се прави най-често директно на мястото на находището на лечебна кал. При този метод се намазва тялото с 1см. лечебна кал и след това се оставя да изсъхне на слънце. След процедурата се взима душ и се почива за 15-20мин.

Кални вани - Този метод се прилага сравнително рядко, защото изисква вана и значително количество кал. Лечебната кал се разрежда в различно съотношение с обикновена минерална или морска вода и в нея се престоява за 15-20мин. След това се взима душ и се почива за 15-20мин.

Обикновено процедурите се правят през ден като един курс включва 12-14 процедури. Особено ефективно е приложението на лечебна кал с електролечение и други физикални процедури.

Противопоказания за приложение на лечебна кал

 • Острия стадии на всички заболявания
 • Инфекциозни заболявания
 • Туморни новообразования
 • Психични разтройства на нервната система
 • Аневризми на сърцето и аортата
 • Висока степен на артериална хипертония
 • Сърдечно съдова, бъбречна, чернодробна недостатъчност
 • Съдови заболявания
 • Туберкулоза
 • Бременност 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияАлт. медицинаИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияЛюбопитноСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлИсторияНовиниХранене при...Здравни съветиОрганизацииИзследванияВидеоТестовеСнимкиОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)БотаникаАнкетиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицинатаСпорт и туризъмФизиологияПроизводителиРецепти