Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Методи за изследване на състезателната ефективност в кикбокса

Методи за изследване на състезателната ефективност в кикбокса

Методи за изследване на състезателната ефективност в кикбокса - изображение

Подготовката и технико-тактическото майсторство на кикбоксьора се разкрива най-пълно в състезателни условия. Там най-добре може да се видят достойнствата и недостатъците на играчите, но пък изследването и оценката се затрудняват поради сложността на единоборствата, а наличието на многобройни и разнообразни действия, изпълнявани на висока скорост, допълнително усложняват нещата. В спортната педагогика се предлагат различни подходи и способи за изучаване на кикбоксьорите, дори и в състезателна обстановка. Те са нужни, за да могат да се откроят физическата, тактическата и техническата подготовка на бойците и след анализ на треньорите, да се работи за тяхното подобряване.

Комплексната методика за оценка на кикбоксьорите се правят обикновено по видеозаписи и от тях се определят:

  • Коефициент на ефективност
  • Коефициент на активност
  • Коефициент на техническа надеждност
  • Коефициент на състезателна резултатност

Тези показатели са много по-информативни и подходящи за оценка на подготовката на спортиста, отколкото неговото класиране в съответното състезание. Те дават възможност за по-задълбочен и по-широк анализ на различните аспекти на спортната изява.

За оценка на ефективността на кикбоксьорите се използва количеството на нанесени и достигнали до целта удари. Чрез тези данни се определя коефициента на полезно действие на ударната сила и точност на кикбоксьорите. Оценката се определя на база коефициентите на атакуващите и защитните действия.

Коефициентът на атака се определя като отношение на броя удари, попаднали в целта, към общия брой нанесени удари.

Коефициентът на защита е отношението на парираните удари, към общия брой удари, нанесени от противника.

Сумата на тези два коефициента определя обобщения коефициент на ефективността на спортиста.

Тези цифри дават възможност на треньорите да съпоставят възможностите на техните състезатели, с тези на основните им конкуренти в категорията и така е много по-лесно да насочат тренировъчния процес в една или в друга посока. Анализът дава възможност и за корекции и усъвършенстване на всички компоненти в играта на дадения състезател.

Общият брой удари разкрива моторната плътност на дадена среща, която до голяма степен определя майсторството на кикбоксьора- Спортистите с висока квалификация се характеризират с по-висока моторна плътност. Те нанасят много повече удари в сравнение с по-ниско квалифицираните състезатели.

Диференцираният анализ на различни действия на кикбоксьорите и определянето на тяхната честота на използване и ефективност на ударите им с ръце и с крака, могат да определят тяхното спортно майсторство. Предмет на анализ могат да бъдат всички характерни за кикбокса атакуващи, защитни и тактически действия.

Данните от този анализ са основа за анализ на противниците, като това е важно за тактиката на предстоящите двубои на състезателя. Затова е важно всеки треньор да е способен да прави такъв вид анализ, както на своите състезатели, така и техните противници.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСнимкиСпортЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиТестовеНовиниЛюбопитноАнкетиИсторияДиетиИзследвания