Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Модерните фитнес и аеробик класове

Модерните фитнес и аеробик класове

Модерните фитнес и аеробик класове - изображение

Поради бурното навлизане на различни групови занимания във фитнес центровете и аеробик студиата, е все по-трудно да се ориентираме в имената на модерните фитнес и аеробик класове. Под клас се разбира групово занимание водено от инструктор в съответен стил. Стиловете представляват различни комбинации от упражнения включващи в себе си танци, аеробика, бойни изкуства, фитнес и различни методи и системи на тренировка. Това е един много бързо развиващ се сегмент от спортната индустрия, в който постоянно излизат нови и модерни стилове. Объркването идва най-често от гръмките английски наименования, които често звучат почти еднакво, а понякога дори е трудно да се обяснят разликите между отделните стилове. Това до голяма степен е свързано с факта, че една част от стиловете са запазена марка на инструкторите, които са ги измислили, и поради тази причина се появяват техни копия с подобни имена. В някои фитнес центрове наименованията на класовете са на английски език, в други са същите термини на кирилица, а в трети може да са термините преведени на български. За да може човек да се ориентира какво включва даден стил е добре да е наясно с основните термини включени в имената на различните стилове и класове.

Термини използвани в имената на различните класове

Workout - Този термин по принцип се използва със значението на тренировка, но във фитнес центровете понякога се означават упражнения с ниска до средна интензивност, обхващащи всички основни мускулни групи. Използва се и във вариант на body workout, body work.

Shaping - Означава буквално - оформяне. Body Shaping програмите използват принципите на фитнеса и здравословното хранене с цел загуба на тегло, стягане и извайване на тялото. В тях могат се включват разнородни упражнения със или без уреди, насочени основно към проблемните зони за жените. Вариация на този термин е sculpt

Step - Използва се в стилове, който използват степ платформа и хореография от степ аеробиката с цел повишаване на интензивността.

Burn - Използва се при програми и стилове насочени към повишено изгаряне на калории. В класовете насочени към отслабване и изгаряне на мазнини се използват също термините slim, fat-burning, sugar free и др.

Aero - Съкратен вариант на термина аerobic и означава, че в стила се използват основно аеробни упражнения - аеробика. В голяма част от стиловете този термин е синоним на термина cardio, поради това че аеробните упражнения тренират и сърдечно-съдовата система.

Cardio - Съкращение от cardiovascular fitness. В тези стилове се използват упражнения ангажиращи и трениращи сърдечно-съдовата система. В голяма степен тези упражнения са свързани с изгарянето на мазнини и използването на аеробни упражнения, така че значението му се покрива с предните два термина.

Combo - Означава, че стилът е комбинация от различни стилове и упражнения, като това което се включва в него зависи най-вече от инструктора или системата на тренировка.

Combat - Този термин присъства в стилове, които имат в себе си елементи от аеробика и бойните изкуства - Aero combat, Body Comabat, Fit Comabat. Много от тези стилове са лицензирани и са запазена марка, което означава, че могат да се преподават само от сертифицирани инструктори.

Популярни фитнес и аеробик класове

Голяма част от фитнес центровете и студиата предлагат голямо разнообразие от класове включващи както добре познатите стилове като каланетика, пилатес, йога, аеробика, зумба, тае бо, така и не до толкова известни и звучащи екзотично занимания.

Spining (Спининг)

Спинингът е групово аеробно занимание, водено от инструктор, практикувано на специални статични колела наречени спинери. Това е интервална тренировка, при която и хореографията цели да имитира каране на велосипед в пресечена местност с различна интензивност - спускания, изкачвания, спринтове. Спинингът е предпочитана кардио тренировка, поради факта че се изгарят между 500-800 ккал за час. Спинерът може да присъства и като уред в различни комбинирани кардио програми.

Body Shaping (Боди шейпинг)

Стил, който е с ниска до средна интензивност и може да включва разнообразни упражнения с цел стягане на мускулите, оформяне и изгаряне на мазнини. Боди шейпинг системата е насочена специално към жените и техните проблемни зони - ханш, бедра, седалище. В първата си част, тренировката включва елементи от класическата аеробика - с цел изгаряне на мазнини, а във втората се използват специални гимнастически упражнения за отделните части от тялото - с цел стягане на мускулите. В шейпинг тренировката могат да се използват различни гирички, тежести, степ платформа, фитбол топки и др., с цел постигане на оптимален резултат.

Body pump (Боди пъмп)

Система, която е запазена марка на LES MILLS, използваща леки щанги, тежести и степ платформа в цялостна фитнес-аеробик програма. За разлика от другите системи, които са предимно насочени към жените, боди пъмп системата е универсална и се практикува и от двата пола. Тежестите са подбират индивидуално, а упражненията обхващат всички мускулни групи. Боди пъмп системата вкарва фитнеса в залата за аеробика и групови занимания. Чрез нея се развива едновременно мускулна сила, издръжливост и се изгарят калории, поради което тя е подходяща за поддържане на цялостна фитнес форма.

Port De Bras (Порт де бра)

Стил включващ танцови елементи и гимнастика в бавен темп, на фона на релаксираща музика. Разработен от Хулио Папи и Владимир Снежик този стил свързва фитнеса, танца и психическата релаксация с цел цялостно подобряване на физическото и емоционалното здраве. Този стил акцентира върху правилното дишане, плавните движения, контрола върху тялото и баланса между психиката и тялото. Порт де бра е един от новите нискоинтензивни стилове - body&mind, чрез който съвременния човек може да противодейства на вредностите от натовареното ежедневие.

Combo, Mix (комбинирани стилове)

Освен стиловете, който са запазена марка и следват точно определена методика на тренировка съществуват и такива, който комбинират различни стилове и елементи. При тях може да се очаква почти всичко, а самата тренировка е до голяма степен подчинена на възгледите на инструктора. Това дава възможност да се разнообрази до голяма степен програмата на едно аеробик студио, с множеството комбинации между различни видове аеробика и гимнастика. В голяма част от случаите комбинираните стилове включват аеробика и упражнения за различните мускулни групи с цел по-цялостно въздействие.

  • Combo gimastic (комбинирана гимнастика) - аеробика и гимнастически упражнения за отделните части на тялото
  • Total body - Разновидност на комбинираната гимнастика
  • Aero combo - комбинация между няколко стила аеробика
  • Hi-Lo combo - комбинация от аеробни упражнения с ниска и висока интензивност

Аксесоари и уреди използвани в новите фитнес и аеробик класове

BOSU (Босу)

Уред представляващ надуваема гумена платформа, с формата на полусфера с плоска основа. Наименованието BOSU идва от BОth Sides Up, което показва, че могат да се използва с всяка една от страните си нагоре. Тази BOSU платформа може да се използва в много фитнес класове и програми, като разнообразието от възможности за упражнения е изключително голямо. Най-често платформата се използва в упражнения свързани с поддържане на баланс, но може и да се използва чрез скачане и отблъскване от нея, вместо степ платформа.

Kangoo Jumps (Канго джъмпс)

Обувки със специален изтласкващ механизъм, който дава възможност да се правят скокове до 70 см. височина. Чрез тези обувки действащи като амортисьор могат да се изпълняват различни упражнения като ставите и гръбначния стълб се натоварват минимално. Канго джъмпс могат да се използват както на открито, така и в зала в различни класове, с и без хореография.

Българска торба

Представлява торба с формата на полумесец тежаща 5 до 23 кг с дръжки за удобен захват. Този уред може да се включи в много стилове използващи функционални тренировки за сила, издръжливост и баланс. Чрез българската торба се укрепва мускулатурата на гърба, раменния пояс и ръцете, а също така се подобрява координацията и подвижността на ставите.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииХранене при...НовиниРецептиСнимкиАнкетиВидеоОбразованиеПроизводителиНормативни актовеПсихологияАлт. медицинаСоциални грижиФизиологияИнтервютаЗаведенияТестовеОткритияИсторияКлинични пътекиБотаника