Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Кардио Изкачване на стълби

Изкачване на стълби

Изкачване на стълби - изображение

Ако никога не сте използвали стеър кламбер или най-малкото, не сте гледали на изкачването на стълби като на много добро упражнение, то вие със сигурност сте се лишили от една фантастична кардио тренировка, която укрепва едновременно краката и белите дробове. Стълбищният степер (стеър кламбер) е една умерено интензивна опция, която в никакъв случай не е за изпускане.

Не всички степ машини са еднакви, но повечето от тях предлагат тренировка на базата на три неща – съпротивление, темпо и позиция на краката.

Съпротивление

Започнете с възможно най-лекото натоварване и постепенно увеличавайте трудността, докато тя стане толкова голяма, че да ви се налага да натискате силно педалите на степера. Ако машината разполага със странични релси или дръжки, не се облягайте на тях, те са само за поддържане на баланс, а не за подпомагане на движението.

Темпото

Някой стеър кламбери позволяват да се контролира скоростта на педалите или на стълбите им ръчно или по някаква предварително зададена тренировъчна програма. Ако и вашата машина разполага с такава опция, то задайте достатъчно бързо темпо, при което да се чувствате достатъчно комфортно, но да не можете да водите разговор с останалите трениращи около вас.

Позиция на краката

През по-голямата част от времето дръжте ходилата си върху педалите / стълбите, като се повдигате леко на пръсти, когато прилагате натиска. Ако искате да работите за прасците или за задната част на бедрата, преместете краката си назад, така че петите ви да останат във въздуха и да натоварването да остане изцяло върху пръстите.

Допълнителен съвет: Тялото ви трябва да бъде изправено през цялото време. Не се облягайте на ръкохватките и не накланяйте напред, тъй като така намалявате натоварването и увеличавате риска от травма поради неправилната форма. Ръцете ви трябва съвсем леко да докосват ръкохватките, дотолкова че само да си помагате в поддържането на баланса.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаСнимкиАнкетиЛеченияВидеоТестовеСпециалисти