Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Може ли консумацията на твърде много протеин да ви направи дебели?

Може ли консумацията на твърде много протеин да ви направи дебели?

Може ли консумацията на твърде много протеин да ви направи дебели? - изображение

Из фитнес средите има една легенда, че приема на много протеин може да го превърне в мазнини, вместо в повече мускули. Всъщност, това наистина е възможно. Протеинът е инсулиногенен, което означава, че може да стимулира инсулинов отговор, който поставя тялото в режим на съхранение. Но тук има една подробност: За тялото е трудно да разгради протеина до небелтъчни вещества и няма все още проведени проучвания, които да показват колко протеин трябва да се приеме, преди тялото да започне да го превръща в мазнини. Все пак предположенията са, че таванът за тази трансформация е доста висок, тъй като все пак има много наблюдения на хора, които приемат големи количества протеини и почти никой от тях не е повишил количеството си на телесни мазнини, за сметка на мускулната маса.

През 2016 година, в списание „Journal of Nutrition and Metabolism“ бе публикувано изследване, в което в продължение на 4 месеца две тестови групи биват подложени на различни видове хранене. Първата приема по 3,3 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден, докато втората група залага на традиционното здравословно хранене. И при двете групи не се забелязва покачване на процента телесни мазнини, нито пък има промени в кръвните липиди, чернодробната и бъбречна функция.

В друго проучване на Международното дружество по спортно хранене е установено, че здрави и редовно трениращи мъже, които приемат по 4,4 грама протеин на килограм телесно тегло (това е близо 5 пъти над оптималната норма), в продължение на 2 месеца, също не покачват телесните си мазнини. Нещо повече, изследователите не спират до тук и правят продължение на изследването в рамките на 4 месеца). В него се вижда, че при прием на 3,3 грама протеин на килограм телесно тегло и при редовни силови тренировки, участниците започват да губят мазнини.

В крайна сметка, по-големи дози от препоръчаната дневна доза от 0,8 грама на килограм телесно тегло могат да донесат ползи на повечето трениращи хора, с изключение на хора с различни здравни проблеми, особено с бъбречни заболявания.

Тялото като цяло намира множество приложения на протеините: Черният дроб решава съдбата на аминокиселините на първо място, като може да ги изпрати към другите тъкани, за да „ремонтират“ мускулите или да им дадат енергия, но също така може да ги запази и да ги използва за енергия за себе си, с която произвежда глюкоза или мазнини, в зависимост от специфичния състав на аминокиселината.

От друга страна, прекомерния прием не е препоръчителен, тъй като тялото не може да преработва безкрайни количества протеини и усвоява колкото му е нужно за неговите функции, а остатъка изхвърля, без да го използва. Това трябва също да се има предвид, защото е един вид безсмислен разход на средства.

Ако сте увеличили приема на протеини и усещате, че увеличавате процента на мазнините в тялото си, то вероятно не протеините са виновни за това. По-скоро, ако протеините не са под форма на хранителна добавка, а се получават от храната, като например от по-мазно месо, пълномаслено сирене и кисело мляко, то именно мазнините да са причина за напълняването ви, а още повече прекалено многото калории, които не успявате да изгорите. Протеините на прах също съдържат калории, обикновено около 4 на 1 грам прахообразно вещество, като тук не включваме и калориите от добавените въглехидрати и мазнини, които се използват в по-некачествените протеини за подобряване на техния вкус и текстура. Затова си купувайте възможно най-качествени добавки с минимално или без съдържание на въглехидрати!  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноСпортДиетиАлт. медицинаРецептиЗдравни съветиНовиниСъставкиХрани и ястияФизиологияСнимкиВидеоБотаникаИзследванияЛечения