Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Мускулна треска

Мускулна треска

Мускулна треска - изображение

Физическите упражнения често могат да доведат до поява на дискомфорт и болка в мускулите след тренировка, позната като мускулна треска. Тази болка се появява най-често след непривична физическа дейност и е най-силна 24-72 часа след натоварване. Поради това че няма напълно доказана причина за тези болки, могат да се разгледат като хипотези най-вероятните механизми за появата на мускулната треска:

 • Увреждане на мускулните влакна
 • Увреждане на съединителната тъкан
 • Натрупване на метаболитни продукти и увеличаване на осмотично налягане на клетъчно ниво
 • Натрупване на млечна киселина
 • Спазъм на двигателни единици

В последните години хипотезата, че причината за мускулната треска е натрупването на млечна киселина е поти напълно отхвърлена, а на нейно място е поставена като най-правдоподобна, хипотезата за микротравматично увреждане на мускулните влакна.

Хипотеза за увреда на мускулните влакна

Още в началото на 20 век се поява предположение, че мускулната болка след физическа дейност може да се дължи на увреждане на самия мускул. С други думи вследствие на механичната работа, в мускула се появяват микротравматични разкъсвания, а тялото отговаря на тези увреди с възпаление. Тази теория е подкрепена и от факта, че болката се появява на по-късен етап, което се обяснява с нуждата от време, за да се развие възпалителен процес. Въпреки всички изследвания и доказателства, които подкрепят тази хипотеза, точния механизмът на появата на болката вследствие на увреждане на мускулните влакна не е напълно изяснен. По всяка вероятност в този механизъм участват и други фактори, които са свързани с естеството на мускулната работа. В подкрепа на това е установено, че определени мускулни дейности причиняват по-тежка мускулна треска:

 • повтарящи се интензивни движения - движенията, които изискват многократно съкращаване на определени мускули за кратко време ще предизвикат по-тежка мускулна треска от равномерното продължително натоварване.
 • некоординирани или резки движения - в този случай, мускулните влакна могат да бъдат подложени на прекомерно натоварване и това да доведе до увреди на мускулната тъкан
 • преразтягащи движения с експлозивна сила - движенията, които разтягат мускулите до максимална степен отключват рефлекс на свиване, който цели да ги предпази от увреждане. При преразтягащите движения съществува по-висок риск от увреди на мускулната тъкан.

Хипотеза за увреда на съединителната тъкан

Тази хипотеза донякъде е подобна на тази за увредата на мускулната тъкан. При нея обаче се акцентира върху увреждането на съединителната тъкан, което причинява възпалителен процес и болка. Тя е подкрепена от научно изследване, доказващо връзката между мускулната болка и увеличени нива в урината на веществото хидроксипролин. То се явява маркер за разпад на съединителната тъкан и е част от метаболизма на колагена. Въпреки че има доказателства за връзката на увреждането на съединителната тъкан и мускулната треска, то не може да се постави като основна и единствена причина за този проблем.

Хипотеза за натрупване на метаболитни продукти и увеличаване на осмотично налягане на клетъчно ниво

Някои автори излагат предположение, че калия и метаболитните продукти при мускулната работа водят до промяна на осмотичното налягане вътре и извън клетките, а това предизвиква мускулни болки. Те предполагат, че вследствие на това повишено налягане и натрупването на течност в междуклетъчните пространства се притискат нервните структури и се получава мускулна болка. Тази теория има редица неясноти, свързани най-вече с факта, че при изометрична контракция налягането в мускула може да е също толкова високо, но това не причинява болезненост.

Хипотеза за натрупване на млечна киселина

Тя е свързана с хипотезата за натрупване на метаболитните продукти. Млечната киселина е продукт от метаболизма на мускулите при анаеробна (безкислородна) работа. В миналото това е била най-популярната теория за възникването на мускулната треска и се е предполагало, че натрупването и в мускулите след работа причинява болка и скованост. По скорошните изследвания, обаче почти отхвърлят тази теория с аргументите, че млечната киселина се премахва от мускулите сравнително бързо (в първите 24 часа) и е фактор само при анаеробна работа на мускулите. Въпреки това много хора все още вярват, че това е причината за мускулната треска.

Хипотеза за спазъм на двигателните единици

Според друга хипотеза от средата на 20ти век, мускулната треска се дължи на спазъм на двигателни единици от мускула, които са били подложени на непривично за тях натоварване. Броят на тези единици, според тази теория, е пряко свързан със степента на болката. Тази теория се обяснява чрез следният механизъм на действие:

 1. Физическата дейност води до някаква степен на мускулна исхемия (недостиг на кислород) в работещите мускули
 2. Исхемията причинява болка в мускулите
 3. В резултат на тази болка се получава рефлекторна, защитна реакция на спазъм на мускулните структури
 4. Спазъмът води до исхемия, което затваря порочен кръг

Няма по-нови изследвания, които доказват такъв механизъм на действие свързан с мускулната болка, което показва, че трябва да се направят повече и по-точни изследвания за доказване на подобна хипотеза.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлБотаникаХранене при...ФизиологияСоциални грижиНовиниИзследванияИнтервютаПсихологияСнимкиИсторияВидеоОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиСпорт и туризъмЗаведенияАнкетиДиетиТестовеОбразованиеПроизводителиРецепти