Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Навиците, които ви пречат да постигнете оптимални резултати във фитнеса

Навиците, които ви пречат да постигнете оптимални резултати във фитнеса

Навиците, които ви пречат да постигнете оптимални резултати във фитнеса - изображение

Всеки се е опитвал да оптимизира своите тренировъчни сплитове, хранителен режим, суплементарен план, но някои промени в начина на живот също са от съществена важност от успеха. Просто повечето хора имат навици, които пречат на плановете им и така те не могат да постигнат целите си. Обикновено всичко се дължи на слаба воля, с което те не могат да се преодолеят. Често се среща трениращи, които постоянно намират извинение за това, защо не са направили това, което е трябвало. Тази поведенческа черта в крайна сметка води до провал не само във фитнес залата, но и в живота като цяло. Когато става въпрос за спорт, високата дисциплина в ежедневието е важно, тъй като лошите навици са тези, които ще съсипят труда ви в тренировките и ще ви попречат да постигнете желаните резултати. Много от вас сигурно са се питали: „Къде бъркам?“ и много често, грешките не се коренят в самите тренировки или в хранителния режим. Ето и най-лошите практики, които могат да провалят и най-стриктните от вас:

Честа консумация на алкохол

Бира или чаша вино от време на време не е никакъв проблем, но ходенето на дискотека и употребата на концентрат могат да ви извадят за няколко дни от пълноценните тренировки и от спазването на правилното хранене. Ако това се поватря твърде често, това ще попречи на възстановяването ви. Много млади момчета и момичета, които се опитват да изградят по-красиво и хармонично тяло са изправени пред този сериозен проблем, тъй като техните връстници непрекъснато ги изкушават да излизат с тях по клубовете и да се забавляват. Бих ви препоръчал да се ограничите до чаша вино по поводи като рождени дни, годишнини, семейни празници, фирмени партита, но не повече. Бъдете умни и избягвайте алкохола! Ако се случи да прехвърлите тази доза, поне нека не бъде с бира или сладки коктейли, тъй като те са с ниско съдържание на алкохол и могат да ви подведат да изпиете по-големи количества, а в същото време са много калорични. Освен това, водят до тежък махмурлук на другия ден. Ако сте решили да пиете твърд алкохол, то нека поне да бъде качествена водка или уиски, тъй като в умерени количества те не причиняват главоболие на другия ден и няма да възпрепятстват тренировката ви и напредъка.

Не спите достатъчно

Сънят е от съществено значение за възстановяването и без адекватното му количество, вашия прогрес ще бъде силно затруднен. По време на сън, тялото поправя микротравмите в мускулите и увеличава производството на хормони, за да работи тялото оптимално след събуждането. Човешкият растежен хормон се секретира по време на сън и когато не се доспивате, вие пречите на пиковата му секреция, като по този начин се оказва негативно влияние върху възстановяването. Моят съвет е да получавате поне по 7 часа качествен сън, тъй като по-малко от това ще започне да оказва негативно въздействие върху настроението, концентрацията, ефективността и жизнеността ви.

Пропускане на хранения

Добрият хранителен план не е този, който е с включените оптимални за вас храни, а този, които можете да следвате ефективно. Моят съвет е да приготвяте в кутии храната си за целия ден и да я носите със себе си, независимо къде отивате. Това ще ви позволи да следите диетата си и да не пропускате хранене. Липсата на храна в точния момент води до лошия навик дълго време да оставите тялото си без хранителни вещества, което би забавило метаболизма ви като защитен механизъм; другият минус е, че чувството на глад може да ви накара да посегнете към някаква нездравословна храна, която можете да хапнете набързо и на крак. Дисциплината и последователността са ключ към успеха във всеки хранителен режим.

Консумация на вредни храни

Повечето хора, които спазват стриктно своя хранителен режим, считат не особено здравословните храни като награда за своята дисциплина. Не, това не е награда, това измъчване на тялото с... боклуци. Защо е нужно да се дават вредни вещества на тялото, само за да се излъже мозъка, че това е удоволствие, когато можете да се заредите с полезни храни, необходими за оптималното ви функциониране. Няма смисъл да се ядат храни като бонбони, газирани напитки, закуските за бързо хранене и други, които работят срещу вас. Някои от вас биха се оправдали, че в близост до работното им място няма качествени източници на храна. Разбира се, веднага бих им припомнил съвета ми от горната точка.

Претрениране или недостатъчно трениране

И двата навика могат да окажат лошо въздействие върху вашия напредък. Докато недостатъчното влагане в тренировката не може да окаже негативно влияние върху вашето здраве, това просто е признак на мързел и недостатъчна мотивация, които ще доведат до последствени резултати и до нищо повече, то системното претрениране може да бъде много натоварващо за тялото и да доведе до промени в сърдечния ви ритъм, рязка загуба на тегло, намаляване на производителността и силата ви. Този втори вариант ще ви кара да се чувствате хронично преуморени, което значително ще увеличи рисковете от контузии. Когато човек тренира, се стига до получаване на микроскопични разкъсвания в мускулните влакна, които по време на почивката се възстановяват и нарастват, за да може тялото да отговори на това натоварване (то се запасява с по-голяма мускулна маса и увеличава силата и издръжливостта си). Когато обаче прекалите с тежестите или с честотата на трениране, се разрушава този модел на възстановяване и стресът е прекалено голям за организма.

Един добър начин за установяване дали претренирате тялото си е като измерите сърдечния си ритъм сутрин. Направете го още след ставане от леглото, тъй като тогава тялото е най-отпочинало и резултатите ще са най-точни. Правете това измерване за известно време и така ще можете да прецените колко е средната ви сърдечна честота! Ако забележите, че тя намалява с течение на времето, това означава, че вие навлизате във все по-добра форма и сърцето ви изпомпва кръв по-ефективно. Но ако сърцето ви бие по-бързо (приблизително с 10 и повече удара от измерената средна честота), това е признак, че вие вероятно се претоварвате. Препоръчително е да правите по-често почивки, за да избегнете прегарянето! Колебания от порядъка на 3-4 удара са незначителни, тъй като винаги може да има някакви вариации от ежедневния ви сърдечен ритъм.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлПсихологияСнимкиИсторияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиДиетиСпорт и туризъмАнкетиХранене при...ОбразованиеВидеоОрганизацииПроизводители