Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Пособия за маунтинбайк

Пособия за маунтинбайк

Пособия за маунтинбайк - изображение

Велосипед

Планинските велосипеди се различават от останалите главно по това, че съдържат функции, насочени към увеличаване издръжливостта и подобряват работата при движението по неравни терени. Повечето такива байкове имат гуми с размери 26; 27,5 или 29 цола, които са с диаметър между 4,3 и 6,35 сантиметра, като кормилото е с по-дълга вилка, а горната част е плоска, което позволява по-добър контрол.

Велосипедите за маунтинбайк са с по-къса рамка, която е съставена от дебели тръби. Губите имат ясно изразен грайфер, а самите капли са от здрави сплави. Спирачките най-често са дискови, хидравлични, които притежават огромна сила. Зъбчатките са с ниско предавателно съотношение, за да може лесно да се изкачват по-големи склонове, както и да се преминават препятствията. Педалите могат да са обикновени метални с противоплъзгаща повърхност или такива със закопчаване на специалните обувки за тях.

Аксесоари

  • Ръкавици – те са различни от туристическите, като са изработени обикновено от кевлар и имат защита за всички кокалчета.

  • Очила – те са такива, които се използват в повечето моторни и колоездачни спортове, като осигуряват защита на очите от различни отломки. При екстремните спускания могат да се използват и каски тип „маска“.

  • Обувки – обикновено имат захващащи ходила, подобни на тези обувки за шосейните велосипеди. За разлика от тях обаче, те са по-гъвкава. Обувки съвместими с педали със система без закопчаване също са често използвани.

  • Облекло – то трябва да е удобно, но са препоръчителни и щитовете за гърдите и гърба, както и корите за пищялите, наколенките и налакътниците, защото паданията при този спорт не са рядкост.

  • Хидратираща система – важна част от планинското колоездене, за да се избегне обезводняването на състезателите. Варират от обикновена бутилка, закрепена за рамата, до раници пълни с вода, които имат изведени тръбички в близост до устата на колоездачите (така наречените камилски гърбици)

  • GPS устройство за навигация – понякога се добавя към кормилото и се използва за показване и наблюдение на напредъка по пътеките, които са изтеглени от интернет или предварително направена система за картографиране. GPS системата често е ръчно GPS устройство с цветен екран, със здрав, водоустойчив корпус.

  • Помпа и комплект ключове – използват се при спукване на гума или други проблеми с байка.

  • Фар – той трябва да е с висок интензитет и мощност, обикновено се използва LED технология. Приложим е при нощни състезания.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съвети