Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Ново изследване установи, че тренировките са по-добрият вариант за създаване на калориен дефицит от диетите

Ново изследване установи, че тренировките са по-добрият вариант за създаване на калориен дефицит от диетите

Ново изследване установи, че тренировките са по-добрият вариант за създаване на калориен дефицит от диетите - изображение

През последните години се правят множество изследвания, целящи откриването на най-добрите и здравословни начини за отслабване. Резултатите от тях показваха, че комбинацията от тренировки и хранителен режим значително подобрява телесната структура, но се даваше предимство на начина на хранене при усилията за отслабване. Най-новото проучване преобърна нещата на 180 градуса.

За целите на проучването, което е публикувано в списанието „Медицина и наука в спорта и в тренировките“, учените са наблюдавали 22 жени и 10 мъже, отбелязвайки техните хормонални, психологически и поведенчески реакции, които ги карат да се хранят. Някои от участниците са тренирали, докато други са били подложени на ограничение откъм храна за 9 часа. Резултатите са изненадващи за учените, тъй като хората, подложени на изследването са постигнали един и същ калориен дефицит.

Учените установяват, че когато храната е ограничена, у участниците започват да се наблюдават повишени нива на хормона на глада грелин и по-ниски нива на хормона, който се бори с глада с пептид YY. При следващото хранене на шведска маса, тестваните, които са тренирали, приемат с 1/3 по-малко храна, в сравнени с останалите участници – те консумират средно по 660 калории, срещу 944 калории. Това кара учените да заключат, че упражненията са по-ефективния начин от хранителните навици, когато става дума намаляване на калорийния прием.

До не отдавна се твърдеше, че след тренировки женския апетит и съответно приема на храна се увеличават много повече в сравнение с тези при мъжете, но настоящото проучване доказа, че това не е така. Водещият на изследването, Дейвид Стенсел, който е професор по здравни науки и декан на спортната катедра към университета в Лафбъро. Мнозина са останали в шок от резултата, в който се вижда, че не е задължително упражненията да увеличават апетита, или поне това не се случва в краткосрочен план.

Какво всъщност се случва?
Въпреки, че в изследването участват малък брой хора, сертифицираният диетолог Джина Кийтли казва, че то е разкрило нещо много важно: „ Драстичното намаляване на приема на калории не е търсения отговор за загубата на тегло.“

„Правенето на аеробни упражнения, като тичането например, кара тялото да потисне освобождаването на хормона на глада грелин“ - обяснява Кийтли. Ако просто се намали приема на калории, но без да се включи потискащия секрецията на хормона ефект от упражненията, то вие ще се чувствате постоянно гладни и това със сигурност ще ви провали в опита за отслабване.

Стенсел посочва, че неговото проучване няма за цел да покаже, че упражненията са по-добрия вариант за отслабване от хранителния режим, но пък трениращият човек се оказва, че е по-малко гладен от този, който е само на диета с калориен дефицит.

Ето защо, когато решите да отслабвате, не трябва да избирате един от тези два метода, тъй като те са лявото и дясното платно на един и същ път, който води към успеха. Просто са неразделно свързани, така че си направете услуга и не забравяйте да ги комбинирате!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияИнтервютаЛайфстайлХранене при...СнимкиНовиниФизиологияАлт. медицинаЛеченияТестовеДиетиИзследванияКлинични пътекиСоциални грижиИсторияСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации