Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Съвети за влизане в желаната форма според типа на тялото ви

Съвети за влизане в желаната форма според типа на тялото ви

Съвети за влизане в желаната форма според типа на тялото ви - изображение

Днешната ни тема ще бъде фокусирана върху влизането в желаната форма, като за целта ще разгледаме на какво трябва да се наблегне, според типа на тялото ви. Както знаете, има различни конструкции на тялото, като всяка от тях се има своите особености и характеристики, което обуславя и спецификите при отслабването. Използвайки тези особености, ние можем да извлечем по най-добрия начин силните страни, за да ги използваме за постигане на върховите резултати.

Телесният тип ектоморф лесно може да бъде установен. Жените с този тип тяло обикновено са с под средното за техния ръст тегло и имат фина костна структура. Често имат забързан метаболизъм и това води до неудовлетвореност при опита да се качва тегло, дори и с по-обилно хранене. Обичайните характеристики за ектоморфа включват: малки стави, слабо тяло, бърз метаболизъм, хиперактивност, могат да се хранят с каквото си поискат, бързо се засищат, имат малки гърди и тънки бедра, трудно изграждат мускули, трудно наддават на тегло, имат нисък процент на мазнините в тялото и костната им структура е дребна. Примери за известни личности с такава структура са Жизел Бюндхен, Камерън Диас, Кейт Мос, Одри Хепбърн и Калиста Флокхард.

Тренировъчни съвети за жените с ектоморфен тип – Работете с по-големи тежести в границите на 5-10 повторения, като почивките между сериите ви ще бъдат малко по-дълги (заради по-голямото използвано тегло)! Изпълнявайте многоставни упражнения, не правете традиционното кардио, залагайте най-вече на високоинтензивни интервални тренировки!

Съвети за хранене при жените с ектоморфен тип – Препоръчително е да заложите на храни с висока плътност, за да добавите допълнителни калории, като например бадеми, авокадо и фъстъчено масло! Разделете приема на калории в няколко малки хранения, ако не обичате да приемате големи количества храна! Консумирайте най-малко по 50-60% въглехидрати от общия ви калориен прием и пийте големи количества мляко!

Телесният тип ендоморф е пълна противоположност на ектоморфа. Хората с такава телесна структура са по-едри и много често са склонни да натрупват лесно мазнини и мускулатурата им не е дефинирана добре. Ендоморфите изпитват трудности в отслабването, въпреки че постоянно опитват нови диети и тренировъчни програми. Обичайните характеристики за хората от този тип са следните: голямо количество натрупани мазнини, бързо изморяване, голям апетит, чести провали при диетите и тренировъчните режими, трудности при опитите за отслабване, консумират големи количества храна, без значение дали тя е в 3 големи хранения или разделена на много малки такива, имат ниска мускулна дефиниция и трудно постигат релеф, което се дължи на мастната тъкан, а също така имат едра костна структура.

Тренировъчни съвети за жените с ендоморфен тип – Работните ви серии трябва да бъдат с над 15 повторения, а почивката между тях е от 30 до 45 секунди! Правете възможно най-много кардио и изпълнявайте колкото се може повече многоставни упражнения, за да горите по-голямо количество калории!

Съвети за хранене при жените с ектоморфен тип – Порциите ви при хранене трябва да бъдат с размерите на вашия юмрук. Въглехидратите ви за деня трябва да са 30-40% общия калориен прием за деня! Заложете на пълнозърнестите храни и забравете за полуфабрикатите. Консумирайте много зеленчуци и пийте големи количества вода, за да се чувствате сити! Забравете за бързите диети с незабавни резултати! Разделете храненията си на 5-6 по-малки, като се стремите да приемате с 200-500 калории по-малко от обичайното за вас!

Телесният тип мезоморф е този на типичния гимназиален атлет. Той сякаш трупа мускулна маса само докато разглежда фитнес залата, а в същото време мускулатурата му е изключително изчистена. Мезоморфът е нещо средно между ектоморф и ендоморф и като такъв е взел качествата на двата типа. Има по-едра костна структура като ендоморфа, но с нисък процент на телесните мазнини. Може да се каже, че това е типа тяло, който всеки желае да притежава. Обичайните му характеристики включват: симетрично развита мускулатура, широки рамене, тясна талия, нисък процент на телесните мазнини, голяма мускулатура, лесно изграждат мускулна маса, бързо изгарят мазнините и се храни в умерени количества. Известни жени с такъв тип тяло са Холи Бери, Анна Курникова, Тина Търнър и Дженифър Гарнър.

Тренировъчни съвети за жените с мезоморфен тип – Работните ви серии трябва да са с по 8-12 повторения, а почивките ви по 30-60 секунди! Кардиото ви трябва да бъде достатъчно, за да се поддържате по-слаби, но не прекалявайте!

Съвети за хранене при жените с мезоморфен тип – Приемайте по 40-60% въглехидрати в дневния ви калориен прием! Порциите ви трябва да са с размерите на юмрука ви, като храненето ви е по 5-6 пъти дневно. Калориите ви трябва да са достатъчно, за да поддържате мускулната си маса.

Съществуват и комбинирани типове телесна структура, като за тях важи правилото, че при тях трябва да се действа като при най-изявения от горните типове.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияХранене при...ИнтервютаСнимкиФизиологияАлт. медицинаНовиниЛеченияТестовеДиетиСпорт и туризъмАнкетиВидеоОбразованиеОрганизацииПроизводители