Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Оборудване за подводен хокей

Оборудване за подводен хокей

Оборудване за подводен хокей - изображение

Подводният хокей е отборен неконтактен спорт, при който двата тима се опитват с различни меневри и удари да вкарат шайбата във вратата. Той е подобен на хокей на лед и на хокей на трева, но се практикува във басейн, но както се досещате от името му, играе се под повърхността на водата. За да можете да се насладите на този интересен спорт, трябва да имате специално оборудване за подводен хокей:

Бански костюм

Не съществуват ограничения за използваният бански, но тези за сърфинг не са подходящи, тъй като се получава голямо съпротивление на водата, което намалява скоростта. Типични бански за мъжете са от типа слипове, а за жените – цял.

Маска

Използват се водолазни очила, а не такива за плуване, тъй като има опасност от удар в тях и затова трябва да са далеч от орбитите на очите. Също така, те са с голям визуален периметър, което е предпоставка за избягване на сляпото петно и така играчите по-бързо се ориентират в ситуацията. Самите очила са допълнително модифицирани, като оригиналните каучукови ремъци се заменят със силиконови ленти, които допълнително намаляват шансовете очилата да бъдат свалени по време на игра.

Шнорхел

Благодарение на него, играчите могат да следят играта без да се налага да излизат на повърхността, за да си поемат въздух. За да се постигне максимална ефективност на дишането и да се намали съпротивлението на водата, често шнорхелите са с широк отвор и къси, като могат да са с или без винтил. Върху него се поставя предпазител за устата.

Плавници

Те позволяват на играча да плува по-бързо и да бъде много по-маневрен. Има широка гама плавници за този спорт, но най-използвани са големите, изработени от композитни пластмаси и гума или малките, които са от въглеродни влакна.

Стик

Нарича се още бата или тласкач, като при подводния хокей той е с малки размери (обикновено между 30 и 50 сантиметра. Оцветен е в бяло или в червено, за да могат играчите да разпознават противниците и съотборниците си. Държи се с едната ръка, като има стик за лява и за дясна ръка. Видът му може да се отрази на стила на игра и често е личен избор на всеки спортист. Най-често материалите за изработка на това оборудване за подводен хокей са дърво или пластмаса.

Шайба

Има приблизителните размери на тази от хокея на лед, но е изработена от олово или друг подобен материал. Теглото и е между 1,3 и 1,5 килограма в състезанията за мъже и жени и 800-850 грама при юношите, като тя е обвита в пластмаса, която е адаптирана към дъното на басейна, като целта е да има добро сцепление със стика, но в същото време да не се получава прекалено триене в повърхността. Теглото на шайбата трябва да е такова, че тя да се задържа на дъното, но при пасовете да подвига лесно.

Шапка

Тя не позволява на водата да влиза в ушите на играчите, като в същото време е и отличителна черта на отбора, както стиковете. Обикновено се използват бели, червени и сини.

Ръкавици

Изработени са от силикон и имат подплата за по-добра защита от удар. Също така предпазва от протриване на кожата от дъното на басейна. Всеки избира индивидуално дали да бъде с една или с две ръкавици.

Врати

Те са широки три метра и са разположени в двата края на игралното поле на дъното на басейна. Изработват се от алуминий, галванизирана или неръждаема стомана. Така те са достатъчно тежки за да останат на дъното на басейна, а в същото време не се повреждат от хлора и от водата.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортНовиниОбразованиеЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноРецептиАнкетиБотаникаЛеченияНормативни актове