Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Плажен футбол

Плажен футбол

Плажен футбол - изображение

Плажният футбол е вариант на футбол, който се играе на плажа или на терен, който е застлан с пясък. Тук могат да бъдат наблюдавани изключителни акробатични умения и жонглиране с топката, както и изстрели към вратата от въздуха.

Футбол по плажовете е игран в продължение на много години, но през 1992 година се въвеждат правилата за плажен футбол. Това е важна основа, върху която започва да се развива този тип футбол, като той много бързо получава широка популярност.

Неравния терен и мекият пясък водят до съвсем различен стил на игра в сравнение с играта в зала и на тревни терени и се правят много повече импровизации. Теренът е много по-малък от този, на който се играе нормалния футбол, топката също е по-малка, като играчите могат да вкарат гол от всяка точка на полето. Това води следно до 60 удара към вратата за всеки един от отборите, като на всеки 3-4 минути пада гол. Според статистиката, в един мач средно се отбелязват по цели 11 гола.

Основи на плажния футбол

Този спорт започва да се развива първо в Бразилия и по точно на плажа Леме в Рио де Жанейро. Участието на световноизвестни звезди в демонстративни мачове бързо прави този спорт един от най-бързо развиващите се в световен мащаб. Такива играчи са Ерик Кантона, Мишел Платини, Ромарио, Хулио Салинас, Зико, Жуниор и други големи имена, като тяхното участие привлече и медийния интерес и вече в над 170 страни по света се предават мачовете от плажовете. Първият организиран турнир се провежда през 1993 година в Маями Бийч, като участие взимат отборите на САЩ, Бразилия, Аржентина и Италия.

Нарастване на популярността

През април 1994 година се провежда и първото събитие, което е излъчено по телевизията, от плажа Копа Кабана в Рио, а същият този плаж е домакин и на първото Световно първенство през 1995 година. Турнирът е спечелен от домакините от Бразилия, а спонсорите виждат в плажния футбол огромния потенциал и още от следващата година се организира професионален тур, който включва общо 60 мача за две години, като домакини са Южна Америка, Европа, Азия и САЩ. Паричните постъпления са били огромни, което води и до създаване на професионална лига в Европа, изграждат се стадиони за плажен футбол и така се повишава нивото на играта и нараства зрителския интерес.

Плажният футбол през последните години

Огромната популярност на този спорт доведе до това, че около 70 страни по света искат да приемат мачове от различните турнири. Така се стигна и до привличането на големи международни компании за спонсори, някой от които са MasterCard, Coca-Cola и McDonalds.

Плажният футбол получи признание и от ФИФА, като първата Световна купа под егидата на световната футболна централа се проведе през 2005 година на плажа Копа Кабана, а шампион стана Франция. За пръв път Световното първенство се провежда извън Бразилия през 2008 година, а следващите са Италия 2011 и Таити 2013.

Правилник

Играчи

Всеки отбор се състои от петима играчи, включително вратаря, като броя на смените е неограничен (отборите се състоят от 8 до 10 човека, които могат да се сменят постоянно). Скоростта на играта е доста по-висока от стандартния футбол. Обувки не са позволени, като футболистите имат право да използват само протектори на глезените и коленете си. Вратарите вкарват топката в игра с ръце.

Времетраене на мача

Всеки мач във плажния футбол продължава 36 минути, като той е разделен на 3 полувремена от по 12 минути. Равни мачове тук няма, като при Х в редовното време се играе едно продължение от 3 минути и ако резултатът отново е равен се прибягва до изпълнения на дузпи. Разликата тук, в сравнение с нормалния футбол е, че не се изпълняват по 5 дузпи, а се играе до „Внезапна смърт“, което означава, че мачът приключва при пропуск на единия отбор и успешна дузпа за другия.

Съдии

В срещите по плажен футбол има трима съдии, двама на терена и един от трибуните. Жълтият картон тук означава наказание от 2 минути извън терена, докато червеният вади играча от мача. Той обаче може да бъде заменен от друг играч, като се чака да минат 2 минути.

Игрището

То е значително по-малко от обикновения футболен терен, като се състои от чист пясък, от който са премахнати камъчета, миди и други предмети, които могат да доведат до нараняване на играчите. Теренът е правоъгълен с размери 35-37 метра на дължина и 26-28 на ширина. За център на игрището се поставят две червени флагчета от двете му страни, а вратите са с размери 2,2 на 5,5 метра.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниСпортЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиСпорт и туризъмАнкетиВидеоТестовеХранене при...