Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Плантарен фасциит в спорта

Плантарен фасциит в спорта

Плантарен фасциит в спорта - изображение

Една от най-честите причини за болка по долната част на петата при спортистите е плантарният фасциит. Среща се най-често срещано при бегачите, но от него страдат и при футболисти, баскетболисти, тенисисти и др. Сред най-честите причини за появата му са грешки в тренировъчния процес, носенето на неподходящи обувки за бягане или различни биомеханични проблеми в ходилото.

Какво представлява плантарният фасциит и какви са причините за него?

Плантарният фасциит е заболяване, свързано с възпалителни и дегенеративни изменения на плантарната фасция, най-често в областта на петната кост. Плантарната фасция е съединителнотъканна лента, изградена от колаген, простираща се от петата до основата на пръстите на краката. Поради своята структура тя не е особено разтеглива и при по-голямо механично натоварване в нея могат да се получат микро разкъсвания, дегенерация и възпаление. Най-често причините за плантарният фасциит са свързани с недостатъчна еластичност на ахилесовото сухожилие и прасците, плоскостъпие, увеличена пронация на ходилото, рязко увеличаване на разстоянието и скоростта при тренировка, недостатъчно загряване, износени обувки, бягане по твърд терен и др.

Симптоми на плантарния фасциит

Водещ симптом на плантарният фасциит е болка в петата, в долната й част, обикновено от вътрешната страна в основата на закрепването на фасцията. Впоследствие болката може да се прехвърли и по външната част на ходилото поради факта, че заради болката несъзнателно тежестта на тялото се прехвърля в тази част. Болката се появява обикновено след продължително натоварване, като оствава и през нощта или сутрин преди ходилото да се е раздвижило. Болката и дискомфортът имат тенденция да отшумяват след загряване. При нелечение процесът може да хронифицира и да доведе до усложнения като ошипяване на петата (т. нар. "шпора на петата").

Диагностика и оценка на плантарния фасциит

Диагнозата плантарен фасциит се поставя на базата на клиничния преглед и рентгенографското изследване. Клиничния преглед включва оглед и палпация на мястото, сваляне на анамнеза за физическата активност и история на заболяването. Лекарят установява точната локализация на болката и дали се провокира от стоеж или ходене. Рентгенографското изследване се използва, за да се изключат други причини за болката, като костни фрактури, остиофити (шипове) и др. При диагностиката е важно плантарния фасциит да се разграничи от системни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на Райтер и др. За по-точна диагностика може да се използва ядрено магнитен резонанс (ЯМР).

Лечение 

Плантарният фасциит може да е упорито заболяване и да изисква продължително лечение, макар че в по-голяма част от случаите острата болката отшумява до около шест седмици. За да е максимално ефективно лечението, първоначално средствата трябва да са насочени към премахването на болката и възпалението, а впоследствие да се работи за гъвкавост и предотвратяване на мускулния дисбаланс. Най-често лечението на плантарният фасциит е консервативно и използва средствата на физикалната терапия.

Консервативно лечение

 • Почивка на ходилото до отшумяване на острите симптоми. Нужно е да се избягват натоварвания върху петата причиняващи болка, поради което трябва да се избягва ходенето или продължителното стоене, а при нужда да се използват патерици. Физическата активност в острия период може да се поддържа чрез плуване или каране на колело.
 • Криотерапия с цел намаляване на болката и отока. Може да се използва плик или мех с лед, за 10-15 мин. няколко пъти дневно, до отшумяване на болката.
 • Спортен тейпинг - Добрата тейпинг техника може да намали напрежението върху плантарната фасция и значително да намали болката.
 • Използване на ортези. Могат да се използват различни видове ортези и стелки с цел възстановяване и коригиране на биомеханиката на ходилото. За поддържане на ходилото могат да се използват специални нощни шини за глезен, а при ходене, стелки с отвор за петата намаляващ натиска върху нея. 
 • НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства). При силна болка могат да се използват противовъзпалителни и обезболяващи средства. При по-тежките случаи в лечението могат да се включат и кортикостероиди.
 • Физиотерапия. Могат да се използват процедури като ултразвукова терапия, лазертерапия, ударно-вълнова терапия, електротерапия, калолечение и др. с цел намаляване на болката и възпалението.

Рехабилитация

Целта на рехабилитацията е да се намали болката и възпалението, да се подобри гъвкавостта и постепенно да възвърне нормалната функция на ходилото. В рехабилитационната програма се прави оценка на биомеханиката на ходилото и се коригират недостатъците, които могат да предизвикат повторната поява на плантарен фасциит.

Стречинг - Лекият стречинг трябва да започне възможно най-рано, веднага след отшумяване на острите симптоми. Освен за плантарната фасция, е нужно да се направи стречинг под формата на ПИР и за мускулите на подбедрицата.

Упражнения - имат за цел да възстановят движенията и функцията на ходилото, започват се веднага след стихване на острите симтоми.

Спортен масаж - Започва се с по-лек масаж, който с отшумяването на болката става по-дълбок. Масажът може да се извършва през ден, особено ако е по-дълбок, като се обхващат и мускулите на подбедрицата.

Натоварване и връщане към тренировки - Постепенното натоварване на ходилото трябва да започне най-малко една седмица след отшумяване на болката. Започва се с ходене, като постепенно се увеличава скоростта и разстоянието. Могат да се редуват няколко минути ходене с няколко минути джогинг, като постепенно джогингът се увеличава за сметка на ходенето. Ако болката се усилва, натоварването се намалява. По време на тренировките е нужно да се използват специални ортопедични стелки или спортен тейпинг, както и подходящи спортни обувки. След тренировка е добре да се постави лед за 10-15мин., а крайникът да се повдигне на високо.

Оперативно лечение

В редки случаи, когато консервативното лечение не дава резултат, може да се наложи оперативно лечение, което да възстанови по хирургичен път плантарната фасция. За да е максимално бързо следоперативното възстановяване могат да се използват минимално инвазивни техники като термоаблация.

Превенция на плантарния фасциит

 • За да се предотврати появата на плантарен фасциит е нужно да се спазват всички принципи за профилактика на спортните травми. Много важен момент е заболяването да се лекува в най-ранен етап, за да се избегне хронифицирането и появата на усложнения.
 • При поява на първи симптоми на болка и дискомфорт е добре да се прави масаж с търкаляне под ходилото на топка за тенис или замразена бутилка с вода
 • Да се бяга само с подходящи и здрави обувки
 • Да не се бяга върху бетонни повърхности
 • Да не се увеличава натоварването с повече от 10% на седмица
 • Да се прави добра загрявка преди тренировка и стречинг след тренировка, особено за мускулите на подбедрицата, ходилото и ахилесовото сухожилие

Още по темата:

4.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСпорт и туризъмНормативни актовеХранене при...СнимкиНовиниАлт. медицинаСоциални грижиИзследванияВидеоБотаникаПсихологияИсторияФизиологияКлинични пътекиСпециалистиИнтервютаАнкетиЗаведенияДиетиОбразованиеТестовеОрганизацииПроизводителиРецепти