Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Плътна и твърда мускулатура срещу обемна, културистична мускулатура - какви са разликите

Плътна и твърда мускулатура срещу обемна, културистична мускулатура - какви са разликите

Плътна и твърда мускулатура срещу обемна, културистична мускулатура - какви са разликите - изображение

Със сигурност сте виждали много мускулести момчета и сте забелязали, че има съществена разлика между начина, по който изглеждат самите мускули – при някои те са плътни, изглеждат много твърди, дори и в спокойно състояние и не толкова обемни, докато при други те са големи, но изглеждат по-меки. Има различни фактори, които определят вида на мускулатурата, включително генетиката, начина на трениране, както и хранителния режим. Всичко зависи от целта на тази мускулатура... В културизма се цели по-голяма мускулна маса, обем, релеф и добра сепарация, докато в силовите и бойните спортове тези неща остават на заден план, за сметка на силата и издръжливостта.

Много сме писали за тренировките за мускулна маса и повечето наши читатели са запознати с начина на работа, когато целта е да се постигне максимален обем с изразен релеф, но сме „виновни“ пред онези от вас, които се стремят към по-плътни мускули, които да има достатъчна сила и издръжливост. Точно сега ще се опитаме да се реваншираме. Първо ще се обърнем към науката, за да ни бъде по-лесно да ви обясним в какво се състои разликата.

Саркоплазмен растеж

Този тип растеж включва увеличаване обема на течностите в мускулните клетки, като се получава запълване на разстоянието между мускулните влакна. Тренирайки за този тип растеж се получават бързи и ефективни резултати, мускулите изглеждат доста обемни, но трябва да се има предвид, че течността не може да се свива достатъчно, и така не се получава плътен вид на самите мускули. Освен това, наглед много големи бодибилдъри, не могат да вдигнат толкова големи тежести, колкото например доста по-малките щангисти. Културистичните тренировки наистина могат да ви накарат да изглеждате огромни и мускулести, но също така и малко по-меки, особено ако сте с по-висок процент на мазнините в тялото. Проблемът при този тип растеж е, че ако спрете с тренировките за няколко дни, веднага се получава един спад в обема и така много рязко си проличава, че сте отсъствали от залата. Най-добрият начин да си представите написаното в предното изречение е да погледнете мускулите си когато са добре напомпани с кръв по време на тренировката и след няколко часа, когато те вече са охладени да направите сравнение.

Миофибриларен растеж

Този тип растеж включва нарастване на броя на мускулните влакна и тъй като те са в състояние да се свиват, за разлика от течността в горния тип растеж, това води до големи подобрения в силата. Въпреки, че мускулите не изглеждат много обемисти, те са много плътни, силни и твърди. В резултат на това, трениращите за миофибриларен растеж имат по-изразена и изчистена физика. За да се получи този вид растеж, повторенията се правят с голяма тежест и в диапазона от 1 до 8 повторения. Предимството тук е, че мускулите не губят своя стегнат вид доста по-дълго, в сравнение с саркоплазмената хипертрофия.

Как да прецените върху кой тип мускулна работа да се фокусирате?

За натуралните бодибилдъри е препоръчително да започнат с миофибриалния растеж, за да могат да изградят солидна мускулна база. Малко по-късно можете да се насочите към саркоплазмения растеж, за да допълните вашата физика, особено в по-изоставащите зони. Друга област, за която да помислите е нивото на тестостерона. Постигането на какъвто и да е вид растеж е много трудно, ако не са регулирани хормоналните нива. Съществуват редица начини за увеличаване на тези нива, като вдигане на тежести, правилно хранене, достатъчно сън и прием на тестостеронни бустери.

Какво се получава при прием на тестостеронни бустери?

  • Изгражда се по-голяма мускулна маса

  • По-лесно поддържане на постигнатата мускулна маса

  • По-постна и релефна физика

  • Либидото се повишава

Ето защо много от спортистите и от културистите правят всичко възможно, за да увеличат производството на тестостерон по естествен път. Направете го и вие!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияДиетиСпортБотаникаАлт. медицинаСъставкиПатологияЗдравни съветиНовиниПсихологияВидеоХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлИзследванияРецептиОрганизацииЛеченияИнтервютаНормативни актовеИсторияКлинични пътекиСнимки