Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Подобряване на физиката и спортните постижения чрез изпращането на 8 ужасни тренировъчни мита в миналото

Подобряване на физиката и спортните постижения чрез изпращането на 8 ужасни тренировъчни мита в миналото

Подобряване на физиката и спортните постижения чрез изпращането на 8 ужасни тренировъчни мита в миналото - изображение

С все по-голямото разнообразие от информация, в света на тренировките се промъкват и много лъжи, които могат само да ви объркат и да изгубят времето ви, вместо да ги забравите възможно най-бързо и да вървите по ефективния път към самоусъвършенстването. Искате ли да сте по-силни, с по-красиво тяло, по-добри спортисти, тогава се ориентирайте в правилната посока и не вярвайте на фалшиви митове!

Мит №1: Силовите тренировки неминуемо ще ви накарат да качвате мускулна маса

Първо, жените не разполагат с достатъчно тестостерон в тялото си, за да натрупат прекалено много мускули, дори и да тренират много усърдно в продължително периоди от време. Мъжете разполагат с точните количества на правилните хормони, те имат възможност да покачват по-лесно мускулната си маса, но често се получава така, че тя не е достатъчна и не отговаря на желанията на трениращия.

Като се има предвид, че мускулите са силно метаболитно активни, силовите тренировки могат в действителност да помогнат за справянето с наднорменото тегло по-бързо, отколкото самата кардио програма. Помнете: колкото по-чиста мускулатура имате, толкова повече калории горите, докато сте в покой. Така, че независимо от целите ви, силовата тренировка е вашия най-добър приятел, а не враг!

Мит №2: Можете да изгубите мазнините в отделни части на тялото, ако правите изолирани упражнения за тях

Това е митът, който може би е най-популярен дори и на хората, които рядко могат да се видят в тренировъчните зали. Именно на него се дължат хилядите коремни преси на много мъже и жени, които целят да изваят плочките си. За съжаление, човешкото тяло не работи по този начин. Мастните клетки повече или по-малко разпределени еднакво в човешкото тяло, така че ако искате да отслабнете в точно определена част от тялото, единственият начин да постигнете това е чрез намаляване на общото количество телесни мазнини.

Вашата генетика ще определи кои части първи ще започнат да отдават мастните си резерви и съответно да се види отслабването там, като изолираните упражнения няма много общо с целия процес. Забравете за тях и започнете да правите многоставни упражнения с по-големи тежести и така ще изгаряте повече мазнини за по-кратък период от време.

Мит №3: Кардиото е оптималният начин за отслабване

Е, не съвсем. Ако под кардио се разбира високоинтензивното такова, то не е съвсем лоша идея за отслабване, но безкрайното монотонно бавно бягане по-скоро гори повече мускули, отколкото мазнини. По-добрата комбинация е високоинтензивно кардио и силова тренировка, поне според изследванията на спортните лаборатории отвъд Океана.

В дългосрочен план, по-чистата мускулна маса ще стимулира тялото ви да изгаря повече калории в състояние на покой, затова се съсредоточете върху изграждането на по-силни мускули, вместо да се опитвате да отслабвате само с диети! И когато говорим за загуба на тегло, не забравяйте да създадете лек калориен дефицит чрез здравословна диета, а не чрез гладуване.

Мит №4: Екстремната мускулна треска е най-сигурния знак за страхотна тренировка

Разбира се, болките в мускулите и интензивността на тренировката имат много тясна връзка, но това не означава, че трябва да разчитате на това, за измерване на ефекта от сесията във фитнеса. Ако сте начинаещ, мускулите ви ще са възпалени след всяка тренировка, в продължение на няколко месеца. Това означава, че върху мускулната тъкан е приложено голямо количество стрес и нищо повече. Ако постоянно чувствате болки след всяка тренировка, то това може би означава, че просто прекалявате и не работите в оптимална интензивност. Трябва да се правят тежки тренировки, но това не бива да бъде повече от 2 пъти седмично, за да не претоварите тялото си и да забавите прогреса си!

Мит №5: Силното потене означава, че тренировката е тежка

Понякога е вярно, но понякога не. Основната причина, поради която се потите е, че вътрешната температура на тялото ви се увеличава, така че естествената реакция на организма е да се опита да се охлади чрез производството на пот. Логично, когато тренирате, мускулите започват да отделят повече топлина, но това не е единствената причина, която може да ви накара да се потите. Климатичните условия като влажност на въздуха, външна температура, вида на дрехите, които носите, също оказват влияние. Освен това, някои хора имат генетична предразположеност да се потят повече от другите, така че не гледайте дали се потите или не, а се съсредоточете върху представянето си в тренировката!

Мит №6: Кардиото под 20 минути е чиста загуба на време

Абсолютно не е така. Всъщност, когато използвате високоинтензивните тренировки, вие нямате нужда от продължителни кардио сесии. НІІТ предизвиква дихателната система да работи на най-високи обороти, за да достави необходимия кислород за работата на мускулите. Така, че ако увеличите интензивността на тренировката и съкратите времето за изпълнението й, ще спестите време и ще увеличите ефективността й. Освен това, НІІТ ще ви позволи да продължите да изгаряте калории дълго след като приключите натоварването. Затова е добре да заложите на тренировките тип Табата за най-добри резултати.

Мит №7: Разтягането е задължително преди тренировка

Има голяма разлика между статичния и динамичния стречинг. Много изследвания са показали, че статичните разтягания преди тренировка могат да са с отрицателен ефект върху мускулите и да им попречи да работят с пълно натоварване. Така че много по-препоръчително да се прави разтягане след тренировката. Динамичното разтягане е добро за начало на тренировката, тъй като може да подготви сухожилията и ставите за натоварването и представянето ви ще бъде по-добро.

Мит №8: Коремните преси са най-доброто упражнение за корема

Е, със сигурност няма да ви навредят, но не са най-ефективните със сигурност. Опитайте спускане с ролер и планк, те със сигурност ще развият много по-добре коремната ви преса!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпортЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСпорт и туризъмАнкетиХранене при...ОрганизацииОбразованиеВидеоНовиниПроизводители