Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Подобряване на физиката с преодоляване на фитнес митовете

Подобряване на физиката с преодоляване на фитнес митовете

Подобряване на физиката с преодоляване на фитнес митовете - изображение

Искате да направите нещо сега, за да подобрите физиката, силата и здравето си? Храните се здравословно, тренирате и спазвате всички препоръки, но нещо ви липсва... Може би именно препоръките са проблема, като те спират вашия растеж или най-малкото го забавят. Има някои фитнес лъжи, които са толкова добри, че мнозина ги приемат за истина. Е, време е да изясним нещата, без повече заобикаляне на истината. Сигурно ще останете доста учудени.

Фитнес мит №1: „Трябва да се прави HIIT за горене на мазнините“

Интервалните тренировки с висока интензивност са сред най-големите фитнес тенденции в света и популярна форма на кардио тренировка. Периодите на силно натоварване се редуват с кратки почивки или с по-лека активност, като цялата тренировка отнема не повече от 20 минути, но в това време се гори огромен брой калории. До тук всичко е вярно, но този тип натоварване има и втора страна и тя се свързва с допълнителната консумация на кислород след тренировката. Тялото смесва по-големи количества кислород в дните след интензивна тренировка, за да ускори възстановяването си (което от своя страна води до повишаване на метаболизма). Ето така, въпреки че високо интензивните интервални тренировки са кратки, но последващото изгаряне на кислорода предизвиква ефект на изгаряне на мазнини, който трае много дълго.

Това явление е истинско феномен, но в действителност то не трае толкова дълго, дори действа за разочароващо малък период. Изследване показва, че ентусиазмът относно ефектът от последващото изгаряне на мазнините и свалянето на килограми благодарение на него е неоснователен... Особено, ако сте начинаещи. HIIT тренировката и по-специално последващото кислородно изгаряне е ефективно при по-голяма мускулна маса, което веднага води до извода, че трябва да сте по-напреднали.

Много по-прости кардио режими и 5-10 минути скачане на въже са достатъчни за поддържане на кондицията на сърцето при нормален активен начин на живот. Ако целта ви е да губите излишни килограми, комбинирайте с намаляване на калорийния прием.

Фитнес мит №2: „Трябва да се вдигат големи тежести за изграждане на мускули“

Вдигането на по-големи тежести ангажира повече мускулни влакна и в резултат от това се получава растежа, но това не е единственият начин, който можете да използвате за да стимулира получаването на голяма мускулна маса. Тренировъчната програма може да бъде структурирана така, че да има голямо разнообразие в сериите и в повторенията. Научните изследвания са доказали, че общият обем на тежестите е това, което изгражда мускулите с течение на времето, а не единичното повдигане на много килограми.

По-леката тренировка ви позволява да се направи по-голям обем от серии и повторения, без да се натоварват прекалено много ставите и съединителната тъкан. Това също така позволява да се получи по-добра връзка между мозъка и мускулите, от където се получава и по-добра контракция на влакната по време на работа. За мускулните групи, които задвижват по-малките стави като ръцете, раменете и прасците, по-голям ефект се получава при трениране с леки, тъй като тези стави са по-податливи на травми при тежки натоварвания. Изолираните упражнения също така действат най-добре, когато се правят с по-леки тежести.

Фитнес мит №3: „Машините не са добри за изграждане на мускули“

Траекторията на движение при фитнес машините е предварително зададена, което означава, че те стабилизират тежестта. За начинаещите това не е най-добрият вариант, тъй като не им позволяват да активират стабилизиращите мускули. Това обаче не означава, че машините не са полезни, напротив. Те обаче позволяват да се използват техники, като например намаляващите серии с повишаване на теглото, с по-малък риск да се нараните.

Фитнес мит №4: „Закуската е най-важното хранене за деня“

Най-често използваният аргумент за задължителното закусване е, че така се стабилизира кръвната захар за останалата част от деня. В действителност обаче, кръвната захар вече е стабилна, след като не сте се хранили за няколко часа през нощта. Ето защо, когато се правят кръвни изследвания, те се правят сутрин и на гладно. Приема на какъвто и да е вид храна води единствено до повишаване на кръвната захар.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиДиетиЛайфстайлХранене при...КалкулаториСнимкиТестовеАлт. медицинаНовиниИнтервютаФизиологияИзследванияОрганизацииНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиИсторияПсихологияБотаникаСпорт и туризъмАнкетиОбразованиеВидеоПроизводителиРецепти