Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Пособия за бадминтон

Пособия за бадминтон

Пособия за бадминтон - изображение

Към пособия за бадминтон се включват  ракета, корда, ръкохватка и перо.

Ракета за бадминтон

Тя е лека, като теглото най-добрите модели е между 70 и 95 грама, включително ръкохватката и кордата. Ракетата може да бъде изработена от различни материали, като например въглеродни влакна и пластмасови нишки, плътна стомана, алуминий, а старите модели дори бяха от дърво.

Днес за създаването на ракети за бадминтон започват да се използват и наноматериали като фулерен и въглеродни нанотръби, като така се получава по-олекотена конструкция с висока издръжливост.

Съществува голямо разнообразие от дизайни за ракети, въпреки че в състезанията те са силно ограничени. Много от бадминтонистите имат предпочитания към определен модел, тъй като характеристиките му допада на стила им на игра. Все още традиционната овална форма на главата на ракетите е доминираща, но изометричните форми започват все повече да се налагат.

Корда

Тя представлява плетката в удрящата част на ракетата. Изработва се от здрави, тънки и висококачествени материали и може да варира от 0,62 до ,073 милиметра в диаметър. Дебелата корда е по-издръжлива, но много от играчите предпочитат усещането на по-тънката. Напрежението, под което е изпъната кордата в главата на ракетите варира между 80 и 160 нютона, като професионалистите предпочитат по-слабото – в диапазона между 80 и 110. Колкото по-силно са изпънати кордите, толкова по-добър е контрола върху перото, докато по-слабото изпъване води до по-силен удар, който е търсен от топ играчите.

Ръкохватка

Тя може да бъде с един слой или с няколко, като това е лично предпочитание на всеки играч. Могат да се избират различни материали, с които да бъде обвита ръкохватката, като така се променя сцеплението и с кожата на състезателите. Най-често използвани са синтетичните и тези с текстура като хавлия. Изпотяването на ръката е голям проблем, затова много често се прибягва или до използване на изсушаващ агент или до такива обвивки на ръкохватките, които да попиват бързо и да не позволяват да се губи контрол върху сцеплението. Много често се използват така наречените „резервни ръкохватки“, които всъщност са нещо подобно на калъфка за чадър и могат да се сменят постоянно. Те имат самозалепващ се гръб и могат много бързо да се сменят.

Перо

То има форма на конус и е изключително високоскоростно (може да премине 400 километра при силен удар). Формирано е от 16 застъпващи се пера, които са вградени в закръглена коркова база. Коркът е покрит с кожа или синтетичен материал.

В аматьорските състезания или при практикуването бадминтон за забавление, много често се използват пера, които са от синтетика, а не от естествени птичи пера, защото последните са много по-чупливи, въпреки силно изразените им предимства по отношение на траекторията и летежа им.  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСпорт и туризъм