Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Почивката като метод за мускулен растеж

Почивката като метод за мускулен растеж

Почивката като метод за мускулен растеж - изображение

Въпрос: Тъй като правя отделна тренировка за различните мускулни групи и се събират по 3-4 дни почивка след това за всяка от тях, мога ли да правя силови тренировки всеки ден?

Отговор: Склонен съм по-скоро да кажа, не. Мускулите ви и енергийната система, която ги захранва, се нуждаят от време за възстановяване. С други думи, дори и отделните части на тялото да получават по няколко дни почивка, нервната система на тялото е под постоянно натоварване и именно нейната „преумора” налага пропускане на тренировъчни дни. Ако не го направите, то нервната ви система ще „прегори” и това ще засегне тренировките ви в бъдеще.

Много културисти, включително и професионалистите, тренират по 4-5 дни седмично, правейки по няколко дни почивка. Това според мен е най-добрият вариант за изграждане на мускулите и вече доказва своята ефективност в рамките на доста години.

Можете да прекарвате част от почивните си дни в извършване на умерено кардио и / или стречинг и други ненатоварващи занимания. Дори целта на тренировките ви да бъдат здраве и общ тонус, а не трупане на мускулна маса и увеличаване на силата, ежедневното натоварване не е добра идея.

Стрес върху ставите

Друг фактор, който трябва да се вземе в предвид е стресът върху ставите от натоварването на тежестите. Най-уязвими са раменете, тъй като те участват в почти всички упражнения за горната част на тялото. Независимо, че в единият ден може да правите тласкане на щанга за гърди, а в другия например гребане за гръб, раменете са включени и в двете тренировки. Ето защо правете почивки, за да щадите и ставите, като по този начин ще помогнете за намаляване на износването им.

Като обобщение ще кажа само, че въпреки любовта ни към тренировките и желанието да ги правим възможно най-често, то почивката е един от най-важните фактори, които ще спомогнат растежа на мускулите, защото без възстановяване резултатите няма да такива, каквито се очаква.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиАнкетиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСпортСоциални грижиНовиниЛеченияДиети