Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Гимнастика Прескок

Прескок

Прескок - изображение

Прескок е гимнастическа дисциплина, при която състезателите се засилват по дълга 25 метра пътека, отскачат от трамплин, използват за опора уред наречен „кон“, след което изпълняват сложни превъртания преди да се приземят. В тази дисциплина участват както мъжете, така и дамите.

Уредът

Ранните форми на конят за прескок е изобретен от германеца Фридрих Людвиг Ян. В началото прилича на кон с гривни, но без халките. При състезанията при жените се е разполагал перпендикулярно на пътеката при жените и по дължина при мъжете. Този уред е използван в олимпийските състезания в продължение на един век, още от първото им провеждане в съвременен вариант. За последно старият вариант на уредът е използван през 2000 година в Сидни. Новият вариант е създаден, след като през годините се случват няколко сериозни инциденти. Дори Джулиса Гомес от САЩ остава парализирана след травма през 1988 година, а три години по-късно почива от усложнения на контузията си. През 1998 година китайският гимнастик Санг Лан пада от коня и също остава парализиран. През 2000 година много от гимнастичките се оплакват от силно натоварване на китките и гръбнака при изтласкването, като това кара Международната Федерация по Гимнастика да преразгледа и промени уреда, позовавайки се на сигурността и желанието за улесняването на извършването на по-впечатляващи елементи. През 2001 година на Световното първенство е представен новият кон, който вече има закръглен свод и е с форма на маса. Дизайнът и изработката е на гигантът в гимнастическото оборудване Янсен-Фритсен. Площта за изтласкването е по-голяма, много по-мека, успоредна е на пода, а в началото има наклон към трамплина. Много гимнастици го сравняват с език и той изглежда много по-безопасен, отколкото стария уред.

Размери на новият уред за прескок

  • Дължина: 120 сантиметра ± 1 сантиметър

  • Ширина: 95 сантиметра ± 1 сантиметър

  • Височина: 135 сантиметра при мъжете и 125 сантиметра при жените ± 1 сантиметър

  • Дължина на пътеката: 2500 сантиметра ± 10 сантиметра

  • Ширина на пътеката: 100 сантиметра.

Фази на прескока


Изпълнението преминава през 5 етапа:

  • Спринт – състезателя застава в началото на пътеката, приблизително на 25 или по-малко метра (мястото може да се избира индивидуално). Когато се достигне на около 3-6 метра от трамплина, състезателят може да направи подготвящи стъпки или някакъв вид превъртане, но целта е да не се получи голяма загуба на набраната при спринта енергия.

  • Предполетна фаза – това е времето, когато гимнастикът отскача от трамплина и влиза в контакт с уреда. Тялото трябва да бъде изправено, а пръстите на краката се държат изпънати.

  • Контактна с уреда – състезателят докосва масата и се изтласква силно от нея, за да може да придаде височина на полета си. Много важно е и тук да се запази тялото в перфектно изправено положение.

  • Полет – това е най-вълнуващата част от прескока. При нея се правят различни завъртания около оста на тялото и салта, преди приземяването. Краката трябва да са долепени един към друг при превъртане с изпънато тяло и пръстите на краката да са изпънати. Оценява се добрата техника на изпълнението и неговата сложност.

  • Приземяването – крайната цел е да се получи стабилно приземяване, без да има пристъпване и в зоната, която дава най-много точки.   

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм