Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Прескачане на канали с дълъг прът – най-старият екстремен спорт в Холандия

Прескачане на канали с дълъг прът – най-старият екстремен спорт в Холандия

Прескачане на канали с дълъг прът – най-старият екстремен спорт в Холандия - изображение

Прескачане на канали с дълъг прът (бел. авт.: на фризийски Fierljeppen) е традиционен спорт в холандската провинция Фризия, като това се счита за един от първите екстремни спортове. Състезателите се засилват по рампа, скачат и се хващат за дълъг между 8 и 13 метра прът, който стои вертикално във водата, изкачват се по него възможно най-високо, докато той се движи напред и се опитват да прескочат водно препятствие (съответно воден канал), падайки в обособено „легло“ от пясък, който трябва да омекоти падането. Който скочи най-далече – печели. Много от участниците не успяват да се качат по пръта или не го засилват достатъчно, което води до падане в канала. Спортът е изключително популярен в страната, като най-много участници и зрители днес се събират в Хееренвеен, Бреда и Утрехт (средната посещаемост на събитията там е над 10000 души).

История на прескачане на канали с дълъг прът

Поради факта, че Холандия се намира под морското равнище, в страната има изградени множество канали, подобно на Венеция. Прескачането на каналите с дълъг път е бил един от лесните начини за предвижване на холандците, когато наблизо не е имало мост, като през 1771 година, това се превръща в спорт за забавление. Едва през 1957 година обаче, за него са създадени и официален правилник. Днес този начин на придвижване от единия до другия бряг на каналите вече не се практикува в първоначалния смисъл, но ежегодно се провеждат състезания, има и организиран шампионат, в който участват редица клубове.

Рекордьори

Най-голямото име в днешни дни е Барт Хелмхолт, като неговото най-добро постижение е 21,51 метра, поставен през 2011 година. Неговият рекорд се задържа до 12 август 2017 година, когато в Зегвелд бе подобрен от Жако де Гроот, който успя да преодолее 22,21 метра.

Ето и настоящите рекордьори в различните дивизии в прескачането на канали с дълъг прът:

  • Ветерани: Тео Ван Коотен – 20,60 метра, постигнат на 31 юли 2013 година

  • Мъже: Жако де Гроот – 22,21 метра

  • Юноши старша възраст: Йорис де Йонг – 20-41 метра, постигнат на 9 август 2016 година

  • Момчета: Аге Хулдер – 19,24 метра, постигнат на 1 август 2009 година

  • Жени: Марит ван дер Вал – 17,58 метра, постигнат на 16 юли 2016 година

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитно