Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Причини за повишаване нивата на естроген при мъжете и съвети за понижаването им

Причини за повишаване нивата на естроген при мъжете и съвети за понижаването им

Причини за повишаване нивата на естроген при мъжете и съвети за понижаването им - изображение

Тестостеронът е основният хормон, на когото се дължат мъжките полови белези. Той е от съществено значение, когато става въпрос за изграждане и поддържане на чиста мускулна маса, оптимални нива на червените кръвни телца, костната плътност, общото благосъстояние и правилната репродуктивна функция. Женският еквивалент на този хормон е естрогена. Но не си мислете, че само мъжете произвеждат тестостерон или пък, че само жените естроген. Нещата не стоят точно така. И двата пола имат тестостерон и естроген, с разликата, че мъжките тела произвеждат около 10 пъти повече тестостерон отколкото женските и обратно, но секретират и от хормона на противоположния пол.

Правилните нива на естроген при мъжете е от съществено значение за правилното функциониране на телата им. Ако сте мъж и имате твърде малко естроген, вие сте изложени под голям риск от развиване на остеопороза например. В обратния случай, естрогенът може да бъде опустошителен за мъжкото тяло, тъй като започват да се развиват женски полови белези, което е лошо за здравето, да не говорим, че и за самочувствието.

С течение на годините, нивата на тестостерон естествено започва да намалява с по около 1% на година. По подобен начин (за съжаление), нивата на естроген тръгват нагоре. Когато те достигнат до критични нива, мъжете започват да получават многобройни здравни проблеми. Повишеният естроген доказано повишава риска от сърдечни заболявания и рак на простатата, както и до развитието на гинекомастия или така наречените „мъжки гърди“.

Този проблем може да засегне и младите мъже, които са с наднормено тегло. Това се дължи на ензима ароматаза, който превръща тестостерона в естроген и основно се открива в мастните клетки, особено в зоната на талията.

Първото правило за избягване на високи нива на естроген е да се поддържа здравословно телесно тегло и по-голяма чиста мускулна маса. По-специално внимание трябва да се обърне внимание на мастната тъкан в средната част на тялото, която отделя най-големи количества ароматаза, увеличаваща естрогена при мъжете, променяйки цялостния им хормонален баланс. Има и други фактори, които могат да повишат нивата на естроген, а мъжете във всички възрасти трябва да са наясно с тях:

Медикаменти – Известно е, че някои специфични лекарства повишават естрогена, така че трябва да внимавате с тях. Такива са анаболните стероиди, язвени медикаменти като Циметидин, антибиотици като Тетрациклин, Ампицилин, противогъбични лекарства и различни антидепресанти. Затова, ако се налага да ги използвате, първо се консултирайте с вашия лекуващ лекар!

Различни заболявания също могат да увеличат нивата на естроген, като такива са различните тумори на тестисите, хипофизата и надбъбречните жлези, както и цирозата на черния и белия дроб. Възпаленията на бъбреците и щитовидната жлеза също имат тенденцията за повишаване на нивата на естроген.

Наркотичните вещества също увеличават много естрогена в тялото на мъжа, особено кокаин, марихуана и синтетичната дрога.

Алкохолът в умерени количества обикновено не предизвиква проблеми, но това не може да се каже, когато се пие често или прекомерно. Ако прекалявате с алкохола, това може да увеличи скоростта на превръщане на тестостерона в естроген, особено в мастните клетки. Алкохолът също може и да попречи на работата на черния дроб, който елиминира излишното количество естроген.

Излагане на вредни условия на околната среда – Нещата, с които се сблъскваме по време на ежедневния ни живот, също са склонни да повишават нивата на естроген. Различните химикали, пестициди и хербициди имат потенциала да увеличат естрогена, така че се опитайте да ги избягвате колкото е възможно повече.

Голяма част от експертите започнаха да вярват, че има връзка между консумацията на храна, подобрена с хормони и повишените нива на естроген. Без съмнение е необходимо да се направят повече проучвания, за да се направят някои твърди заключения, но засега не забравяйте, че трябва да се придържате към непреработени храни, които не съдържат различни добавки в тях!

Още по темата:

4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлФизиологияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиСпортБотаникаИзследванияЛеченияРецептиПсихологияСоциални грижиХранене при...Диети