Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Пропускането на хранене може да провали опитите ви за отслабване

Пропускането на хранене може да провали опитите ви за отслабване

Пропускането на хранене може да провали опитите ви за отслабване - изображение

Може би ще се учудите от факта, че повечето хора с наднормено тегло и затлъстяване пропускат хранения, особено закуската, но този факт има и научни обяснения. Ние ще разгледаме от гледна точка на света на фитнеса и опитите за отслабване на хиляди хора всяка година.

Ето какво знаем: Хората, които прескачат закуската, в крайна сметка консумират повече калории за деня, отколкото тези, които закусват. А и изборът им на храна е по-лош. Те гравитират както към сладките храни, така и към тези с високо съдържание на мазнини и много калории.

Но защо? И каква закуската, на която да заложите, за да получите обратния ефект – целодневен хранителен контрол, без постоянно чувство на глад? Ще погледнем какво казва науката по тези въпроси.

Изследването

За целта на проучването, учени вземат група млади жени, които обикновено пропускат своята закуска, след което ги разделят на три групи.

  • Първата група получава нормална белтъчна закуска, която съдържа 350 калории, включително 13 грама протеин, главно от млечни продукти.

  • Втората група консумира високопротеинова закуска, съдържаща 350 калории, но включва 35 грама протеини, главно от яйца и говеждо месо.

  • Третата група продължава да пропуска закуската.

След една седмица, на участниците им се взема кръвна проба, отговарят на въпросник, изследват им се плазмената хомовинилова киселина и индексът на централно производство на допамин. След това групите си разменят хранителните планове и този процес продължава за няколко седмици.

Резултатите

След края на проучванията, тези които са пропускали закуските са проявявали много по-голям апетит в по-късните часове на деня и това е водило до преяждане.

Групата, която закусва с 13 грама белтъчини има по-малък апетит и по-добър контрол върху приема на храна.

Третата група, която приема 35 грама протеин на закуска, има най-добри резултати и учените са на мнение, че в битката срещу затлъстяването, високопротеиновата закуска е като ядрено оръжие.

Задействане на допамина

Имайте предвид, че и двете групи, които закусват, приемат един и същ брой калории, но по-високопротеиновата от тях е усещала повече ситост и по-малко желание за хранене. Така, че приема на протеин на закуска е добър вариант, но по-голямото количество е още по-добър.

В това изследване се обръща внимание и върху допамина, който е невротрансмитер, помагащ да се контролират мозъчните центрове за удоволствията и радостта от получаване на награда или подарък. Допаминът помага и да се регулира приема на храна, чрез стимулиране на хранителните навици, основаващи се на възнаграждаването (както при изпълнение на номера от делфините, които след това получават риба за награда).

Вече знаем, че хората с наднормено тегло имат притъпени допаминови реакции, коеот означава, че трябва да ядат повече, за да реагират на храната и да почувстват удоволствието от засищането. Същият този заглушен отговор на допамин ги кара да търсят изключително сладки или мазни храни. Това чувство може да се онагледи с наркоманите, които търсят все повече и по-силни наркотици, за да получат същия силен ефект.

В проучването се вижда, че закуската с високо съдържание на протеини увеличава допаминовия синтез, като това може да бъде свързано и с аминокиселината тирозин. Затова и мнозина определят закуската като основното хранене за деня, тъй като с нея се стимулира активността на допамина. На свой ред това води до контрол на апетита, по-малко желание за хранене и съответно по-малки консумирани количества.

Как да се възползвате от всичко казано по-горе?

Закусвайте! Напълнете чинията си с протеин! Изследваните жени са приемали 35 грама и са били на възраст между 18 и 20 години, а трениращ мъж трябва да приема дори повече протеин на закуска – препоръчително около 55 грама за мъж около 80 килограма. Заредете хладилника си с яйца и качествено месо, а можете да заложите и на протеиновия шейк, важното е достатъчното количество на протеин на закуска, който ще ви предпази от постоянното чувство на глад през останалата част от деня и консумацията на боклуци на крак!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияЛайфстайлПсихологияДиетиРецептиХранене при...НовиниСнимкиАлт. медицинаСпорт и туризъмАнкетиОбразованиеВидеоОрганизацииПроизводителиТестовеКалкулатори