Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Пързалянето с ролери - спортът носещ огромни ползи

Пързалянето с ролери - спортът носещ огромни ползи

Пързалянето с ролери - спортът носещ огромни ползи - изображение

Отслабване, тонизиране, издръжливост, баланс и страхотно настроение са само 5 от предимствата на карането на ролери. Ако никога досега не сте практикували този спорт, време е да го направите! Без значение от възрастта, ролерите ще ви донесат много здравословни и емоционални ползи.

Ако все още не сте опитвали карането на ролери, тук ще намерите много ценни съвети и препоръки, за да можете да се възползвате в максимална степен от всички ползи на този вид тренировка. Въпреки, че е много съблазнително, плъзгането върху този вид кънки не е за всеки. Не го препоръчваме за хората, които имат проблеми от неврологичен характер, като например липса на баланс и замаяност, а също така и такива със сърдечно-съдови или опорно-двигателни проблеми.

Съвети за начинаещите

Ако решите да опитате, трябва да усвоите базисните техники на карането. За начало ще са ви нужни освен ролери, подходящо защитно оборудване, включващо каска, наколенки, налакътници и ръкавици. Като цяло, карането на ролери е спорт, в който падането е почти неизбежно, но с подходящото защитно облекло, вие можете да се предпазите достатъчно добре.

Спортният лекар Колин Лоурън съветва начинаещите първо да се научат да ходят бавно върху ролерите, като постепенно да увеличават изминатите дистанции, за да се избегнат мускулната треска или разтеженията. Запомнете, че първите стъпки са най-трудни, тъй като да останете прави е сложна задача. За предпочитане, изберете гладка повърхност в близост до трева, която би могла да смекчи удара от падането (което почти сигурно е неизбежно). Препоръчително е да бъдете придружен от някого, който да ви помага да се задържите върху ролерите, докато усъвършенствате техниката.

Как да изберете правилните за вас ролери?

Обувките на ролерите трябва да ви бъдат удобни и да осигуряват добра поддръжка на ходилото ви. Размерът и твърдостта на лагерите на колелата и качеството им са важни фактори. Класическият размер на колелата е от 78 до 84 мм. Колкото по-големи са колелата, толкова по-бързо се плъзгат по повърхността и по-добре се омекотяват вибрациите, но пък по-трудно се контролират. За начинаещите бихме препоръчали по-малки колела, но пък не толкова твърди.

Ползи и предимства от карането на ролери

Ролерите са чудесен начин за отслабване и поддържане на формата. В рамките на 1 час, с тях можете да изгорите между 300 и 600 калории, в зависимост от вашето тегло. Ако сте внимателни с храненето и карате ролери по 4-5 пъти седмично, много скоро ще останете приятно изненадани. За хората с наднормено тегло, този вариант на тренировки е много добър, тъй като не натоварва ставите.

Пързалянето с ролери тонизира мускулите и оформя тялото. По време тази дейност, освен очевидната тренировка за крака, се прави цялостно натоварване на почти всички мускулни групи. Фокусът е най-вече върху бедрата и седалищните мускули, но за запазването на баланс се включват корема и долната част на гърба, докато движенията с ръцете оформят както тях, така и раменете.

Освен това, тренировката допринася за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и на дихателната система, подобрява циркулацията на кръвта и регулира сърдечния ритъм.

Ролерите увеличават издръжливостта и така вие можете да се пързаляте в продължение на часове, без да се изморявате. Практикуването на карането на ролери между половин и 2 часа седмично може да развие баланса и рефлексите ви, а също така възстановява гъвкавостта на ставите.

Чрез практикуването на пързалянето с ролери, вие ще подобрите значително и психическото си здраве, включително познавателните функции, паметта и концентрацията си, а в същото време ще намалите стреса, депресиите и тревожността си.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм