Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Зимни спортове Филип Канделоро – фигурно пързаляне

Филип Канделоро – фигурно пързаляне

Филип Канделоро – фигурно пързаляне - изображение

Филип Канделоро е френски състезател по фигурно пързаляне, бронзов медалист от Олимпиадите през 1994 година в Лилехамер и 1998 година в Нагано.

В детските си години Канделоро се увлича повече по плуването и по скоковете на батут, но още на 7 години е бил записан на уроци по каране на кънки. Още тогава той показва невероятен талант, докато останалите деца в същото време едва се задържат прави върху леда. Още след първите тренировки, треньорът Андре Брюне вижда потенциала му и призовава родителите му да увеличат броя на тренировъчните му дни. В началото малкият Филип започва да се занимава с хокей на лед, но бързо преминава към фигурното пързаляне.

Само за 3 години, Филип Канделоро е бил забелязан и от Френската Федерация по Фигурно пързаляне и канят 10-годишното момче на подготвителните лагери на националния отбор, а след това му предлагат място в престижния център за обучение ИНСЕП в Париж. Талантът обаче отклонява предложението и избира да продължи да тренира със своя треньор Брюне в родното си място Коломб. Едва на 16 години той прекъсва училище и изцяло се отдава на своята кариера във фигурното пързаляне. Освен във Франция, Канделоро е бил забелязан и от Международната федерация по кънки и той участва в церемонията по закриването на олимпийските игри в Калгари през 1988 година.

След първият си дебют на международна сцена, той започва да работи с хореографката Наташа Дабади и участието му на Олимпиадата през 1992 година в Шамони изглежда неизбежно. Няколко месеца преди зимните игри обаче, Канделоро чупи крака си и не успява да вземе участие.

Олимпиадата в Лилехамер през 1994 година дава отново шанс на Филип. Той надминава всички очаквания и печели бронзов медал. След Олимпиадата, той се превръща в любимец на публиката в много от състезанията, а това води множество спонсори и постоянни покани за интервюта в телевизионните програми.

В състезанията обаче, той така и не успява да спечели титла. Оценките му за артистичност и оригинални елементи са изключително високи, но той е силно критикуван за техниката си при скоковете и превъртанията. През 1998 година Канделоро отново е един от най-добрите, като представя своята програма „Д`Артанян“. Това принуждава Френската Федерация по кънки да го изпрати на Олимпиадата, като в японския град Нагано той печели нов бронзов медал.

След тези игри Канделоро става професионалист и участва в редица състезания и шоу програми, като „Шампиони на леда“. Той основава и успешния Кандел Евро Тур. През последните години Филип започва да се занимава и със спортна журналистика. Неговият глас е използван за озвучаване на Капитан Шенг от анимацията на Дисни „Мулан“. Главната роля пък е поверена на друг представител на фигурното пързаляне, а именно на Мишел Куан.

Артистичен талант

По време на състезанията, Филип Канделоро е лесно разпознаваем заради своят енергичен стил и уникална хореография. Той често използва влизане в роля и имитира различни филмови герои в своите програми. Такива са „Конан Варварина“, „Кръстникът“ (Олимпиадата 1994 година), „Лъки Люк“ (1996 година) и „Наполеон“ (1997 г.). През 1998 година Канделоро представя „Д`Артанян“, под хореографията на Максим Родригез. Програмата му включва специфични движения с краката и имитиране на бой с шпага, като се получава едно обсебване на ледената пързалка, когато французинът се появи върху нея.

Освен тези образи, Филип Канделоро създава и програмите „Смело сърце“, „Джордж от джунглата“, „Матрицата“ и „Испанският танцьор на фламенко“. Неговото запазено движение е въртене на колене върху леда.

Фокусирането на французинът върху цялото това артистично присъствие върху ледената пързалка започва още от ранните му години. Той е бил притесняван от факта, че фигурното пързаляне се е считало за предимно женски спорт и това може да доведе до подигравки от страна на неговите приятели. Затова Канделоро прави още първата си програма по мотиви на битка между каубои и индианци.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмТестове