Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Ролер футбол

Ролер футбол

Ролер футбол - изображение

Ролер футбол е нов спорт, който е версия на обикновения футбол, но се играе с ролери. Отборите са съставени от по пет играча, като вратарите нямат право да хващат топката с ръце (всъщност в този спорт няма постоянен вратар и всеки един от играчите в даден момент може да застане на тази позиция), а самата врата е един метър висока и три широка. Друга основна разлика с нормалния футбол е, че в ролер футболът е забранено отнемането на топката с шпагат, тъй като се играе на висока скорост и ще се създадат предпоставки за сериозни контузии на играчите.

История

На 17 декември 1995 година Зак Филипс отива в парка да кара ролери, но там намира футболна топка и започва да се опитва да прави удари с нея, при което всички скейтъри наоколо се събират и сформират отбори, изигравайки първият мач по ролер футбол.

През 1996 година, популярността на спорта започва да нараства и се създават правила. Зак Филипс основава и Международна Федерация по Ролер Футбол, след което много бързо разпространява спорта в Хонг Конг, Тайван, Ню Йорк, Атланта, Маями и Лос Анжелис, където започват да се провеждат срещи по 2 пъти седмично. Създателят на ролер футбол си прави уникална прическа през септември 1996 година, която поддържа и до днес. Тя е оформена като футболна топка. прическата на зак филипс

Международната популярност на този хибриден спорт се увеличава през 1998 година, когато в 10 града в САЩ, в Южна Америка и в Европа се провеждат изложения, които представят ролер футбола пред широката общественост.

През 1999 година Световната Федерация фокусира вниманието си върху американския пазар, като се организира тур в 25 града.

Не се приключва до тук. През 2004 година е проведено първото Световно първенство в Лондон, а през 2009 година се провежда и първото Клубно световно първенство в Брюксел.

Опасен спорт ли е ролер футболът?

Ролер футболът започва като спорт, в който участие в мачовете вземат и мъже и жени. Това е възможно, тъй като тук са важни финесът и уменията, а не толкова физическата сила и размерът. Понякога се приема, че този спорт е доста опасен, но статистиката показва точно обратното. Причината за това е, че тук акцентът е върху безопасността и контузиите се случват сравнително рядко.

Правила

  1. Топка – тя е стандартна футболна топка с размер 5, с гладка повърхност.

  2. Вратите са с размери 1 на 3 метра.

  3. Играчите са по 5 в отбор, без полово разделение. Няма специално определен играч за вратар, като всеки един играч може да заема тази позиция, заради забраната за игра с ръце.

  4. Задължително оборудване – ролери или ролкови кънки, шорти или панталони, фланелки в еднакъв за отбора цвят и лични предпазни средства (каска, предпазители за китките, коленете и лактите и кори за пищялите). Каските за абсолютно задължителни в официалните състезания.

  5. Продължителност на срещите – 2 полувремена по 25 минути, като при равенство се играят 2 продължения по 2 минути. Позволени са и 2 тайбрека във всяко полувреме.

  6. Точкуване – за всеки отбелязан гол се дава по една точка.

  7. Фаулове и неправомерни действия - те са подобни на футбола, но тук няма засади, не се позволява отнемането на топката с шпагат и играчите получили червен картон биват заменени след 2-минутно наказание.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмАнкетиЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиВидеоНовиниХранене при...Здравни съвети