Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Фигурно пързаляне

Фигурно пързаляне

Фигурно пързаляне - изображение

Фигурното пързаляне е вид зимен спорт, при който се изпълняват различни фигури от състезателите, докато карат кънки върху ледена пързалка. В олимпийската програма са включени четири дисциплини от фигурното пързаляне, а именно сингъл мъже, сингъл жени, танцови двойки и групов танц на лед. В състезанията обикновено се изпълняват две програми (кратка и пълна), като в зависимост от дисциплината, могат да се включват завъртания, скокове, движения, хвърляния, превъртания и други елементи и движения.

Острието на кънките имат канал по протежението им и така се получават два отделни ръба – вътрешен и външен. По този начин състезателите се пързалят на един от тези ръбове, за разлика от другите видове кънки които са с плоски остриета. Кънките за фигурно пързаляне също така имат няколко големи зъба на върха им, които се наричат пръсти.

Ледени пързалки и оборудване за фигурно пързаляне

Съществуват значителни различия в размерите на ледените пързалки, но Международният съюз по кънки предпочита използването на пързалки с олимпийски размери в големите състезания, а именно 30 на 60 метра. Според правило 342, ледените пързалки е добре да бъдат дълги 60 метра и широки от 30 метра, но не могат да са по-къси от 56 метра и по-тесни от 26 метра.

За поддържането на гладкостта на леда и за почистване на повърхността му се използва машина, наречена Зомбони, на своя създател Франк Зомбони.

Някой пързалки разполагат със системи, които се използват от скейтърите за заучаване на скоковете по контролиран начин. Тези системи представляват кабели, които са здраво закрепени към стените на залата. С комплект от ролки и макари, през които минава въже, треньорът може да повдигне своя възпитаник и да му помогне да завърши скока си плавно и балансирано.

Елементи и движения във фигурното пързаляне

Всеки елемент, който бива изпълняван получава своята оценка от съдиите в зависимост от трудността му и от правилното му изпълнение. Елементите могат да получат оценки за трудност от Б (базисни) до 4 (много сложни), а самото изпълнение на състезателя се оценява със стойност от -3 до +3.

Според правилата на Международната организация по кънки определя падането като загуба на контрол, при който по-голямата част от теглото ви не е разпределено върху острието на кънките, а върху ръцете, коленете или бедрата.

Скокове

Скокове от пръсти (шиповете на върха на кънките)

Тези скокове започват със забиване на шиповете в леда и включват:

  • Тулуп – изпълнява се при пързаляне върху задното външно острие и може да се започне с левия или десния крак, а приземяването се прави на срещуположния крак (например, скача се с левия крак и се приземява на десния). В зависимост от оборотите на въртене във въздуха може да бъде единичен, двоен, троен или четворен.

  • Флип – изпълнява се от задното вътрешно острие и се приземява на срещуположния крак.

  • Лутц – подобен е на тулупа.

Скокове от острието на кънките

При тези скокове не се използва помощта на пръстите и към тях се включват:

  • Салхов – скокът започва при пързаляне назад на десен вътрешен ръб и след завъртанията във въздуха се прави приземяване върху същия този ръб. Това е труден скок и много рядко се достига до четворен салхов.

  • Лууп – този скок е по-известен като ритберегер и се започва от външната страна на острието при пързаляне назад и се приземява също назад, върху същото острие.

  • Аксел – единственият скок с въртене, при който се отскача при пързаляне напред, а приземяването се прави с гръб към посоката на движение, което изисква още половин допълнителен оборот. Този скок се определя като най-сложният във фигурното пързаляне.

Пируети

Те са задължителен елемент във всички състезания по фигурно пързаляне. Съществуват три вида пируети – от клекнало положение, от изправено с вдигнат крак и либели (на един крак в позиция везна). Те имат редица вариации.

Повдигания

Те са задължителен елемент във фигурното пързаляне за танцови двойки. При вдигането на партньорката си, мъжът има право да се завърти над един път, но не повече от 3 пъти и половина. Повдиганията се разделят според мястото на захвата – подмишниците, талията, ръцете, ходилата и други.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмТестове