Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Крос спускане с кънки по леден улей

Крос спускане с кънки по леден улей

Крос спускане с кънки по леден улей - изображение

Крос спускането по леден улей е най-бързият спорт с кънки. В него се състезават само най-добрите и най-силните физически скейтъри, атмосферата около улея е гореща, а самите писти се изграждат в някои от най-красивите световни градове, което допринася за цялостното изживяване. Събитието, в което се провеждат „битките“ се нарича Crashed Ice и се организира от производителят на енергийни напитки Red Bull. Скейтърите се надпреварват по масивна ледена писта, изпълнена с остри завои, резки спускания и скокове, като скоростта им в повечето случаи надхвърля 50 км/ч. Световният шампионат включва няколко състезания, като всеки състезател трупа точки и в края се прави генерално класиране и се обявява световния шампион.

Надпреварата е сходна с бордъркрос в сноубординга и с крос спускането със ски, като разликата с тях е, че не се провежда на сняг, а на лед. В отделните кръгове се правят по няколко серии, като във всяка участват по четирима състезатели, а първите двама от тях продължават в следващия кръг. Единствено на финала остават само двама скейтъра.

Надпреварата се провежда от 2001 година, като до момента са проведени близо 40 състезания в 12 държави, в 20 различни града, като световните шампиони са само шестима. Първото състезание се провежда в шведската столица Стокхолм. Състезателите с най-много победи през годините са Яспер Фелдер (Швеция), Арту Филайнен (Финландия) и Кайл Кроксал, всички с по 7 победи.

Още при появата си, крос спускането с кънки по леден улей се нареди до най-красивите и екстремни зимни спортове. Скейтърите се надпреварват по 600-метрова писта, рамо до рамо, борейки се за победата. Блъсканията, бутанията и бързите спринтове се виждат при всяка серия. Има едно много просто правило – първият, достигнал финалната линия печели. Най-успешните състезатели обикновено са настоящи или бивши професионални хокеисти.

Защитното облекло в този спорт е от изключителна важност, тъй като често се получават падания и сблъсъци в стените на улея. Задължително се слагат кори на гърдите, на пищялите и гърба, наколенки, налакътници, каски, ръкавици и очила.

Правила за участниците в състезанията

Всеки един състезател трябва да има навършени 16 години в деня на състезанието (18 години в Канада). Във всички страни, където се провеждат надпреварите, участниците под 18 години трябва да бъдат заедно със своите родители или най-малкото задължени да представят разрешително от тях.

На състезателите не се разрешава участие, без да са подписали специална декларация. Чрез подписването й, те са съгласни, че:

  • са огледали цялостно пистата, ходейки по цялата и дължина, но от външната й страна;

  • правят всичко на свой собствен риск;

  • имат персонална и валидна застраховка;

  • приемат официалните правила на състезанието.

Състезателите, които не присъстват на церемонията по награждаването без уважителна причина, одобрена от спортния делегат, губят своите награди и не могат да претендират за тях в последствие. Позволено е друг член на неговия отбор да се яви на награждаването и да получи медала или купата, но без да се качва на почетния подиум.

Скейтърите са длъжни да се държат по коректен и спортсменски начин с делегатите, членовете на организационния комитет, към доброволците и служителите, както и към феновете и цялата общественост. Възможно е на някой от състезателите да бъде забранено участие по всяко едно време, ако покаже неприемливо поведение, уронващо престижа на Crashed Ice.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияСнимкиТестовеЛайфстайлСпорт и туризъм