Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Рори (Крейг) Куунси – културистът с церебрална парализа

Рори (Крейг) Куунси – културистът с церебрална парализа

Рори (Крейг) Куунси – културистът с церебрална парализа - изображение

Рори Куунси се ражда преждевременно, тежи по-малко от 900 грама и има мозъчно увреждане, което кара неговите мускули да се свиват неконтролируемо. Мнозина лекари заявяват, че шансът за оцеляването му е едва 30% и дори да оживее, има риск детето въобще да не може да се движи и да говори. Въпреки тези прогнози, той не просто оцелява, но проявява характер и силен дух и отдава живота си на спорта и по-конкретно на културизма. В своята кариера Рори не иска да получава протекции от страна на съдиите по време на състезанията, в които участва, нито пък да бъде гледан със снизхождение. Нищо не може да спре Крейг от постигане на собствените му цели. Това е една вдъхновяваща история за силата на ума.

За повечето хора, посещението на фитнеса по няколко пъти на седмица е нещо нормално и обикновено. За Крейг Куунси обаче това е страст и нищо не може да го спре да посещава залата, въпреки огромните затруднения, които той изпитва докато достигне до нея.

Въпреки церебралната парализа, той нито за миг не си е помислял да спре своите занимания с вдигането на тежести и бодибилдинга. Най-добрият му приятел е Еди Йенсен – един от най-добрите силови атлети в САЩ и двамата са неотлъчно заедно в тренировъчния процес. Успяват да се мотивират един друг и така постиганите резултати са много по-високи. Еди напълно разбира нуждите на Рори и му създава специални тренировъчни програми, пригодени за състоянието му.

Майка му е човекът, който му помага в ранните му години, но тя заявява, че още от малък се опитва да бъде независим и въпреки всички прогнози, синът й се справя учудващо добре с предизвикателствата на живота.

Крейг се стреми по всякакъв начин да подобрява своята физика, защото смята, че именно това е ключът към борбата с коварната болест. Колкото повече се тренират мускулите, толкова по-добра става връзката на техните нервни окончания с мозъка. Той се занимава и с бойни изкуства, най-вече с бразилско жиу-жицу, за да се научи да контролира движенията си.

Крейг Куунси работи и като личен фитнес треньор и мнозина от трениращите с него заявяват, че именно неговата история и вдъхновяващи резултати са нещото, което ги мотивира да постигнат поставените пред тях цели.

Рори участва в състезания на равно със здрави атлети, а също така и в такива за хора с различна степен на инвалидност. Той държи световния рекорд за бицепсово сгъване с щанга в три различни теглови категории.


Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниИсторияВидеоСнимкиСоциални грижиЗаведенияКлинични пътекиСпорт и туризъмЛеченияЛюбопитно