Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Би Джей Пен – бразилско жиу - жицу и ММА

Би Джей Пен – бразилско жиу - жицу и ММА

Би Джей Пен – бразилско жиу - жицу и ММА - изображение

Джей Дий „Би Джей“ Пен (роден на 13.12.1978 година) е професионален състезател по ММА и бразилско жиу – жицу. Той участва във Върховният Боен Шампионат и се превръща в един от най-успешните бойци в историята му. Преди да се включи в UFC, Пен става първият американски златен медалист от Световното първенство по жиу – жицу. В смесените бойни изкуства, боецът се състезава в лека, полусредна, средна и тежка категория. Той е един от двамата бойци, които са печелили титлите в различните теглови класове. В леката категория той е непобеден шампион, а титлата е овакантена при преминаването му в по-горната категория. Тя е била негова за цели 8 години.

Би Джей е известен с това, че той никога не е слизал в долна категория, а винаги е търсил предизвикателството при по-тежките бойци. Дори в долната категория, той не се страхува да участва в битки и в горната, като през 2004 година побеждава Таканори Гоми и Мат Хюс, превръщайки се единственият в историята боец, който притежава титлите едновременно в 2 категории – в лека и в полусредна.

Президентът на Върховният Боен Шампионат, Дана Уайт, определя Би Джей Пен като човекът, който е отговорен за популярността на по-леките категории. В началото на UFC се е смятало, че момчетата от по-леките категории никога няма да се превърнат в звезди и никой няма да иска да плати, за да наблюдава техните битки. Благодарение на този боец обаче, интересът е бил огромен, напук на всички прогнози. След изкачването му и в горните категории, Пен доказва че е един от най-великите бойци в историята на спорта, като това се признава от специалисти, журналисти, фенове и от състезатели.

Продиджито, както го наричат феновете му, е участвал и в мачове по правилата на К-1, като това му създава не малки проблеми с UFC, от където му отнемат пояса в полусредна категория. Пен съди федерацията, твърдейки че договорът му е бил изтекъл. Като изключим тези му неприятности, боецът се превръща в единственият, който имат спечелени титли в UFC и в К-1.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайл