Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Само за жени - съвети за справяне със страха от влизането за пръв път във фитнес залата

Само за жени - съвети за справяне със страха от влизането за пръв път във фитнес залата

Само за жени - съвети за справяне със страха от влизането за пръв път във фитнес залата - изображение

Знаете ли кой е най-големият страх за жените, които имат желание да започнат да тренират? Осъдителните погледи на останалите трениращи в залата... Не се шегувам, над 70% от жените се притесняват да отидат във фитнеса, притеснявайки се, че някой ще ги гледа укорително, ще се подиграва с тях, ще шушука зад гърба им, а от тези, които са влезли 1 път в залата, 60% не се връщат втори път, отново по същите причини.

Моят опит в тази насока е още по-лош, защото почти всички мои познати, които съм посъветвал да влязат във фитнес залата, започват с уговорките, че се притесняват, че се чувстват некомфортно и т.н. За сравнение, при мъжете, само около 30% имат подобни притеснения. За един представител на силния пол не представлява проблем сам да отиде за пръв път в залата, докато почти няма жена, която да не потърси подкрепа от приятелка.

На какво се дължи този страх? Основното е ниското самочувствие, че не изглеждате достатъчно добре и в необходимата форма. Знаете ли какво, ще ви споделя нещо от моят опит, тъй като в последните 25 години, под една или друга форма, аз съм в тренировъчните зали, като съм се занимавал с джудо, бокс, фитнес и кондиционни тренировки, кикбокс и муай тай: човек, който влезе в залата, е толкова фокусиран върху своята работа, че няма време да оглежда и обсъжда останалите около него. Той има цел, а тя е усъвършенстване и всичко останало минава покрай него като сянка. Повярвайте ми, така е. Е, винаги има някое изключение, но това е по-скоро рядкост, отколкото правило.

Затова, днес ще ви дам няколко съвета, които ще ви помогнат да повишите увереността си и да се справите със страховете, че ще бъдете съдени, обсъждани и приемани с подигравка.

Съвети за справяне със страха от влизането за пръв път във фитнес залата

Планирайте тренировката си

Това е може би най-важното нещо, когато влезете във фитнес залата – да знаете какво трябва да правите. Не ви съветвам да отивате неподготвени с тренировъчен план. Именно лутането и незнанието от къде да започнете ще ви бъде най-големия враг и ще ви накара да се чувствате неловко. Изберете си програма за начинаещи и я следвайте поне 2-3 месеца! Така ще знаете ден по ден какви точно упражнения ще правите, в какви серии и повторения. Всяка фитнес зала има инструктори, ако не знаете правилното изпълнение на упражненията, помолете за помощ, за да ви покажат как се случват нещата, за да не си правите „свободни съчинения“, от които можете да получите контузия. Работата на инструкторите включва също и вашето въвеждане в залата, те ще ви покажат къде са съблекалните и душовете, фитнес машините, свободните тежести и кардио зоната. Можете да разпечатате програмата си за деня и да ги помолите да ви покажат къде точно се намират уредите, на които се правят конкретните упражнения. Едва ли ще ви откажат, все пак вие сте техни потенциални редовни клиенти, така че с удоволствие ще ви въведат в работна им среда, така че не се притеснявайте да говорите с тях!

Практикувайте у дома

Огромен процент от жените заявяват, че се притесняват дали изпълняват правилно упражненията, дори и при наличие на добре подбрана програма, а това допълнително ги кара да се чувстват некомфортно. Затова, моето предложение е да опитате изпълнението им в домашни условия, за да се придобие известен опит с точното движение. Най-добре е да имитирате стойката, а като сте готови, добавете повече интензивност и тежести.

Опознайте оборудването във фитнес залата

Дори и да сте посещавали други фитнес зали, това не е гаранция, че ще познавате всички фитнес уреди, тъй като те могат да се различават по форма, макар и по същество да са едни и същи, просто всичко зависи от марката и дизайнерското решение. Много често, когато посетите дадена фитнес зала, особено ако е с по-модерно оборудване, ще разберете, че има машини, на които няма да имате ни най-малка представа как се работи на тях. Близо 60% от жените признават, че изпитват истински ужас от това, че ще се сгрешат с начина за употреба на даден уред и ще получат много подигравки от останалите трениращи в залата.

За това има едно очевидно решение – попитайте инструкторите. Ако си мислите, че те в момента са заети, изчакайте някой друг да използва уреда, за да разберете точния начин за употреба. В случай, че ви притеснява дали ще можете да го направите по най-правилния начин, изчакайте инструктора да се освободи и го помолете да ви покаже как стават нещата. Тук няма място за притеснение, инструкторите са в залата именно поради тази причина, да ви покажат, да ви научат, да ви помогнат да постигнете целите си.

Запишете се в тренировъчен клас

Различните видове фитнес класове са много подходящи за начинаещите, тъй като под наблюдението на инструктор, вие заучавате новите упражнения и следвате останалите трениращи, като се мотивирате едни други. Ако се притеснявате, най-добре е да застанете на най-задния ред, така няма да има кой да ви гледа и „осъжда“ и лесно можете да следвате по-опитните от вас.

Помнете целите си

Спомнете си какво ви накара да искате да отидете във фитнес залата:

  • Да направите тялото си по-силно и естетично

  • Да дадете тласък на психичното си здраве

  • Да поставите като приоритет грижата за общото ви здраве

Всичко това означава, че трябва да забравите за „журито“ в главата си или най-малкото да започнете да го пренебрегвате. Вярвайте в себе си, а и запомнете нещо: Ако сте влезли във фитнес залата, вие нямате време за нищо друго, освен за една качествена тренировка със стабилно изпотяване, и колкото и ужасно да звучи това, е самата истина.

Автор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛеченияАлт. медицинаБотаникаРецептиДиетиХранене при...Социални грижиСпорт и туризъмАнкетиОрганизацииВидеоОбразованиеПроизводителиТестовеПатологияФизиологияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалисти