Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми 5 знака, че вашите тренировки не са подходящи за вас и е нужна промяна

5 знака, че вашите тренировки не са подходящи за вас и е нужна промяна

5 знака, че вашите тренировки не са подходящи за вас и е нужна промяна - изображение

Чували сте мантрата „Няма ли болка, няма растеж“, обичате да усещате горенето в мускулите. Да, вярно е, че леката болка след тренировката е хубаво нещо и означава, че мускулите са натоварени и ще стават все по-силни. И тук идва едно „но“, тъй като има болки, които идват като предупреждение за проблем, като например за някаква сериозна контузия. За да определите дали тренировката ви носи повече вреди за тялото, отколкото ползи, обърнете внимание на червените предупредителни флагове!

1 Вашите мускули треперят силно

Някои потрепвания не са причина за безпокойство. Но ако ръцете ви започнат да вибрират сякаш ги е ударило земетресение от поне 7 по скалата на Рихтер, или просто не можете да ги вдигнете, това е признак на мускулна недостатъчност. Така рискувате не само да изпуснете тежестта или да паднете, но и да повредите настилката в тренировъчната зала. Когато сте уморени прекалено много, вие не можете да поддържате правилната форма на упражнението. Това може да доведе до напрежение или дори до разкъсване на мускулите.

2 Получавате внезапна, остра или концентрирана в точно определена точка болка

По време на тренировка е обичайно да се получи лека болка и дискомфорт, като това е знак за добро натоварване. От друга страна, рязката поява на силна болка и то точно в определена област на тялото не трябва да се счита за нещо естествено и трябва веднага да преустановите движението, тъй като в противен случай може да се стигне до мускулно или ставно нараняване.

№3 След джогинг, глезените или коленете ви са зачервени, подути или усещате тъпа болка в тях

Зачервяването, подуването или постоянната болка предполага свръхексплоатация на ставите и мускулните тъкани. Затова е нужно да си дадете почивка за няколко дни. След това е добре да започвате тренировките си с адекватно загряване и динамично разтягане, а след приключване е добре да правите и статичен стречинг. Ако тези проблеми продължат да се появяват след всяка ваша тренировка, може да се наложи да ви прегледа физиотерапевт, за да получите професионален съвет как да укрепите областта, която е податлива на контузии.

№4 Последната ви тренировка е била преди повече от 3 дни, а все още мускулната ви треска е много силна

Тежките тренировки нормално водят до мускулна треска и до известна скованост, но те заглъхват значително в рамките на 24-48 часа. Ако това не стане, значи вие сте се претоварили и се опитвате да тренирате още преди да сте се възстановили напълно. Ако се завърнете в залата, има вероятност да правите упражненията с ограничен обхват на движенията или с неправилна форма. С течение на времето, това може да доведе до остра травма.

№5 Раменете, коленете или тазобедрените ви стави се сковават по време на вдигане на тежести или клякане

Това е много неприятно усещане, което ограничава движенията ви и пречи на провеждането на пълноценна тренировка. Ако често ви се случва да се сковават ставите ви, тогава задължително загрявайте и се разтягайте добре преди тренировката, а след като започнете същинската сесия, не забравяйте да пиете повече вода, за да сте добре хидратирани и ставите ви да са достатъчно смазани. Ако ви се случи да усетите сковаването след като вече сте започнали тренировката, най-добре работете с по-малки тежести и се концентрирайте върху правилната форма на изпълнение на упражненията!

По материала работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияПсихологияНовиниСнимкиЛайфстайлИсторияИнтервютаРецептиХранене при...ДиетиСоциални грижиФизиологияВидеоБотаникаАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалисти