Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Сваляне на килограми срещу топене на мазнини – да, има разлика!

Сваляне на килограми срещу топене на мазнини – да, има разлика!

Сваляне на килограми срещу топене на мазнини – да, има разлика! - изображение

За да се отслабнете, тялото ви трябва да изгаря повече калории, отколкото вие му давате, но имайте предвид, че вие не можете да ограничите калорийния прием до нула (обикновено, жените го правят чрез гладуване), тъй като все пак органите ви имат нужда от енергия, за да функционират. Преди да говорим за енергията, първото нещо, което всеки от вас трябва да разбере е, че намаляването на теглото ви и загубата на мазнини не са едно и също нещо. Само защото сте отслабнали, не означава, че това се случва благодарение на загубата на излишна мастна тъкан, а също така е вярно и обратното – ако губите мазнини това не води задължително до сваляне на килограми. Обикновено, когато се говори за отслабване, хората свързват това с премахване на тлъстинките и получаване на атрактивна фигура, но не винаги нещата вървят ръка за ръка. Какво имаме предвид???

Когато се храните рационално, тялото използва калориите от храната за покриване на енергийните си нужди и вие поддържате тегло. Ако обаче приемете по-голямо от необходимото количество храна и калории, то тялото не я изхвърля, а просто я складира под формата на мазнини. Това се случва с всички излишни въглехидрати и мазнини, които сме приели, което не е добра новина за любителите на сладкишите.

Ако не приемате достатъчно калории на ден процесът се обръща и вие със сигурност ще отслабнете, но проблемът е, че запасите от мазнини не са единствения източник, който тялото използва като гориво. За съжаление, проучванията показват, че при гладуване енергията получена от мазнините е са само малка част от общия процент, като останалата част идва от протеините и въглехидратите, които се извличат основно от мускулните клетки. Това води на първо място до намаляване на мускулната маса, а впоследствие и до забавяне на метаболизма (тъй като мускулите са най-големия консуматор на енергия), а вие можете да кажете сбогом на атрактивния външен вид. Казано по-просто, ако губите мускулна маса при отслабване, след това няма да има кой да консумира приетите калории и тялото ви ще има нужда от по-малко храна. С други думи, ниския прием на калории ще доведе до скорошна адаптация на тялото ви и така се стига до платото, тоест до спиране на отслабването след бързия първоначален тласък.

Имайте предвид, че теглото, което в началото започвате да губите при гладуване, в много от случаите, не е нищо повече от изхвърлената вода, като още при първите ви увеличавания на калорийния прием или обездвижване, вие ще си върнете тези килограми, но най-вероятно не под формата на мускулна маса, а на мазнини. По същество, по този начин или например чрез сауна вие не можете да свалите прекалено много от теглото си, тъй като колкото и да се обезводните, вие не можете да паднете под 75% вода в тялото.

Да тренирате и гладувате също не е вариант, защото тялото ви има нужда от белтъчини и започва да разгражда мускулите. Ето защо, вие трябва да имате адекватно хранене при тренировките и правилното възстановяване. Това става с балансирано хранене и достатъчен прием на белтъчини.

Обобщение: Когато сте подложени на обичайните строги диети или по-скоро гладуване, това води до загуба на мускули, дехидратация, по-бавно изгаряне на мазнини и тялото ви винаги ще се адаптира към по-ниския калориен прием.

Ключът: Ако не можете да поддържате толкова нисък прием на калории през целия си живот, то тогава килограмите ви отново ще започнат да се покачват, когато ви омръзне от диетите. Ето защо, за здравословно отслабване (чрез изгаряне на мазнини), вие трябва да увеличите своя метаболизъм, чрез силови и аеробни тренировки и здравословна и питателна храна. Така ще имате енергия и ще можете да поддържате протеините в мускулите. Същевременно трябва да забравите за празните калории от алкохол, газирани напитки и т.н.

Протеините в храната са изключително важни, защото те изграждат мускулната тъкан, а тя от своя страна пък косвено изгаря мазнини, чрез увеличаване на базовия метаболизъм. Освен това, мускулите са по-тежки от мазнините, но пък заемат много по-малко място, тъй като техния обем е по-малък при една и съща маса.  Имайте предвид, че намаляването на мазнините не може да се измери с кантара, но измерването на обиколката на бедрата и талията и следейки отражението си в огледалото редовно ще ви позволи да видите истинските резултати. Просто се фокусирайте върху топене на мазнините, а не толкова върху свалянето на килограми!

Повече за измерването на мазните може да прочете в статията: Методи за определяне на процента мазнини в тялото

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортДиетиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...СнимкиТестовеПсихологияАлт. медицинаИсторияНовиниРецептиБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители