Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Седемте закона на треньорите-ветерани в бодибилдинга

Седемте закона на треньорите-ветерани в бодибилдинга

Седемте закона на треньорите-ветерани в бодибилдинга - изображение

Забелязали ли сте как някои фитнес треньори произвеждат много успешни състезатели? Това не е случайност, просто ветераните в бодибилдинга знаят законите на правилното обучение и умеят да ги съчетаят по правилния начин за всеки един от техните подопечни. Те дозират всяка съставка, за да създадат най-добрия продукт.

Съществуват някои задължителни закони в тренировките, които трябва да се спазват. Разберете ме правилно, това не са предложения, това са ЗАКОНИ. В техните рамки разбира се могат да се правят промени, но те са само като техни вариации, не става въпрос за драстично сменяне на курса. Ето ги и тях:

Седемте закона на треньорите-ветерани в бодибилдинга

  1. Законът за индивидуалните различия: Всеки един от нас си има свои специфични способности, слаби страни, реагира по различен начин на натоварванията, както и на системите за обучение.
  2. Принцип на свръхкомпенсацията: Майката Природа не остава нищо на случайността. Тя помага за справяне със стреса от тренировките, като тази помощ се изразява в нарастване на обема и силата на мускулите.
  3. Принципът на претоварването: За да се принуди Майката Природа да осигури „хапче” срещу стреса от тренировките, трениращите трябва да накарат своите мускули да изпитат трудност, която е над обичайната за тях. Те трябва да са шокирани, а не привикнали, за да се стимулира растежа им.
  4. Принцип на специалната адаптация към наложените изисквания: Всеки орган и отделна клетъчна структура отговаря на различна форма на стреса, като това се знае от треньорите.
  5. Принципът на действието и бездействието: „Използвай го или го губиш” – това е всеизвестно правило, важащо с особена сила в бодибилдинга. Когато работят мускулите, тогава се получава хипертрофия, а при бездействие – атрофия.
  6. Принцип на синдрома на цялостната адаптация: Той гласи, че трябва да има периоди на ниска интензивност или на почивка, след такива на тренировка с висока интензивност.
  7. Принцип на специфичността: Той гласи, че трениращите стават по-силни при изпълнение на клекове, вместо да използват машина за лег преси, а също така, че при бягане се развива по-голяма издръжливост, отколкото при колоездене на дълги разстояния.

Създаване на програма в рамките на тези закони

Когато създавате своята програма, трябва да се уверите, че тя е изградена на база на тези закони. Цяло изкуство е да умеете да коригирате различните променливи, щом видите че развитието ви започва да се забавя. Всичко това изисква опит и знания, но горепосочените закони ще улеснят много постигането на желаните от вас фитнес резултати.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИсторияСпорт и туризъмХранене при...СнимкиЛайфстайлЗдравни съветиРецептиПсихологияЛюбопитноНовиниДиетиСоциални грижиАнкетиНормативни актове