Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Седемте най-екстремни трейл състезания по света

Седемте най-екстремни трейл състезания по света

Седемте най-екстремни трейл състезания по света - изображение

Една от радостите на трейл бягането е откриването на нови места, на различни пейзажи, така че предизвикателството да се състезавате в някое от най-известните и екстремни надпревари може да ви осигури перфектната възможност за преживяването на живота ви.

Има много ентусиасти, които тестват себе си в най-различни климатични условия, видове терени и наклони, за да видят какви са границите на физическите и умствените им граници (както казваше моята приятелка и състезател в планински бягания и колоездене Жанет Митрева, дългите и тежки надпревари са повече за психическа издръжливост, не толкова за физическа – преминеш ли маршрута в главата си, краката ще издържат).

Днес ще ви покажа 7 трейл състезания, базирани по целия свят, ще ви отведат далеч отвъд зоната ви на комфорт и ще ви създадат спомени, за които ще разказвате докато сте живи.

Саломон Глен Коу Скайлайн, Шотландия

Това състезание е доказателството, че във Великобритания има доста екстремни места за бягане. Само едни от най-опитните планински състезатели успяват да се справят с дистанцията от 52 килоеметра. Маршрутът е много техничен и се намира в шотландските планини, като всеки от участниците бива предупреден, че има места, където пътеките са много хлъзгави и миг невнимание може да им коства дори живота. Тук се преминават високи планински хребети и открити траверси, понякога бягането преминава в умерено трудно скално катерене. Ако това не ви е достатъчно, обикновено се бяга по доста остри камъни и метеорологичните условия могат бързо да се променят и това допълнително утежнява задачата на състезателите. Трейл надпреварата е част от уикенда Саломон Скайлайн Шотландия, като в него се провеждат различни планински състезания на различни дистанции.

Килдър Дарк Скайс маратон, Англия

Кой не обича да гледа звездното небе? Маратонът в Килдър предлага именно такава гледка, защото се провежда през нощта и се провежда в най-голямата зона на защитено нощно небе в Европа, където няма светлинно замърсяване. Маршрутът преминава през международния тъмен небесен парк Нортъмбърланд в гората край Килдър, като единствените светлини там са от челните прожектори на състезателите. При по-ясно време, дори има секции от маршрута, където не се налага да се ползват прожекторите, тъй като луната се отразява във водните басейни край пътеката и светлината е достатъчна. Освен маратон, тук може да се избере и бягане на 22,5 километра.

Трейл състезанието около вулкана Етна, Сицилия

Това състезание осигурява възможност да бягате около най-активния вулкан в Европа, който е част и от световното наследство на ЮНЕСКО. Маршрутът му предлага постоянно сменяне на пейзажите, от буйни лозови масиви, през гъсти гори, „лунни“ скални гледки, вулканичен прах и изстинала лава. Бягането се прави през тези лавови полета, където трудно може да се намери равен терен, има дълги спускания по-хлъзгава фина вулканична почва, която лесно се вдига от земята и се получава силно запрашаване. Състезателите могат да избират между дължини от 12 до 94 километра, всички с фантастична гледка към идиличното крайбрежие на Йонийско море.

Маратон Тензинг-Хилъри Еверест, Непал

Това е най-високо провежданият маратон в света, стартовата му линия е до базовия лагер към подхода за Еверест, на височина от 5356 метра, в близост до ледения водопад Хумбу. След това състезателите се спускат по пътека към долината Хумбу, минават през исторически манастири, въжени мостове, напълно потопени в хималайските пейзажи, преди да финишират в столицата на шерпите Намче Базар. Събитието се провежда всяка година на 29 май, в чест на Тензин Норгай и Едмънд Хилари, първите алпинисти, изкачили връх Еверест през 1953 година. Освен маратонската дистанция, състезателите могат да изберат също така и ултрамаратон на 60 километра и полумаратон.

Трейл полумаратон в Долината на Смъртта, САЩ

Този полумаратон се провежда в едно от най-ниските и горещи места на Земята – Долината на Смъртта в пустинята Мохаве – Калифорния. Маршрутът следва чакълест път, предназначен за състезания с джипове, през Каньона на Тит и Долината на Смъртта. Самият каньон е грандиозен, с вертикални стени от многоцветни скали, които рязко контрастират с пустинния пейзаж наоколо. Околната среда и климатът са непредвидими, като може изведнъж да се получи наводнение или пък самите скали да станат по-влажни и много хлъзгави от температурните разлики. Състезателите трябва да свикнат с пустинните миражи, които често правят така, че финалната линия да изглежда много по-близо, отколкото в действителност е. Може да се направи и пълната маратонска дистанция, която следва пълната дължина на Каньона на Тит.

Леден маратон на езерото Байкал, Сибир

Тук маратонците бягат от единия до другия бряг на най-голямото и най-дълбокото езеро в света, Байкал, по замръзналите му води. Повърхността е твърда и неравна, и въпреки че на много места ледът е покрит с мек сняг, на много места той е открит и гладко полиран, създаващ условията като на ледена пързалка. В Сибир участниците трябва да се справят с ниските температури и студените ветрове. Безкрайните бели полета могат да стреснат състезателите, но все пак те са маркирани от знамената, които указват маршрута. Ето по тази причина, този маратон е едновременно физическо и психологическо предизвикателство.

Вертикалният километър на Сантана, остров Мадейра

Ако искате да се пробвате в трейл само на 5 километра, опитайте Вертикалния километър на Сантана, който се провежда по време на Уикенда на вертикалното бягане в Мадейра. Стартът е от Вале де Лапа (780 метра надморска височина), в сърцето на лавровата гора, която е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Следва вертикално изкачване до 1787 метра надморска височина (1 вертикален километър), при което в действителност се изминават 4,8 километра. В първите части на трасето се бяга при максимални усилия, защото изкачванията са доста тежки и когато си мислите, че не може да стане по-лошо от това, идва най-стръмния последен участък, който е техничен и стръмен, като се достига до връх Енкумеада Алта. Наградата за това усилие е зашеметяващата гледка към най-високите планински върхове на този атлантически остров.

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитно